Autoliv försöker kompensera för minskad bilproduktion under våren.
Autoliv försöker kompensera för minskad bilproduktion under våren.

Leveransstörningarna fortsätter – biljätten pressas

Bilsäkerhetsbolaget Autoliv fortsätter att pressas av inflation och leveransstörningar inom bilindustrin. Samtidigt som bolaget skär ned på personalantalet flaggar Autoliv att helårsprognosen kommer att nås.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande på måndagsmorgonen skriver bilsäkerhetsbolaget Autoliv att coronaeffekter som nedstängningar i Kina fortsätter att påverka verksamheten. Produktionen av lätta fordon har i år minskat till följd av nedstängningar och leveransproblem, och under april månad producerades det 40 procent färre lätta fordon jämfört med motsvarande månad föregående år.

Produktionen av lätta fordon återhämtade sig visserligen under maj, men i pressmeddelandet uppger Autoliv att bolaget ändå kommer att vidta åtgärder. Enligt bolaget genomför Autoliv förhandlingar med kunder om prishöjningar som ska kompensera för inflationen. Samtidigt kommer Autoliv att genomföra en rad besparingar, bland annat genom att minska antalet konsulter samt visstidsanställda.

ANNONS

Trots detta upprepar Autoliv bolagets helårsprognoser för 2022. Den organiska försäljningstillväxten väntas fortfarande att öka med 12-17 procent, eftersom Autoliv spår att den globala produktionen av lätta fordon kommer att växa under den resterande delen av året.

LÄS MER:Experten: Därför kraschar kryptovalutor nu

LÄS MER:Klarna öppnar nytt i Göteborg – trots nedskärningarna

LÄS MER:Google-ingenjör hävdade att AI nått ”medvetenhet” – blev avstängd

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS