Leif Östling backar efter uttalandet

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling backar nu från sitt uttalande om att han "inte får mycket" för de skatter han betalar i Sverige, skriver svensktnaringsliv.se. ”Det var slarvigt uttryckt. Sverige har en generellt fungerande välfärd”, skriver han i en kommentar på Svenskt Näringslivs hemsida.

ANNONS
|

Leif Östling, ordförande i Svenskt Näringsliv är en av de förmögna svenskar som använt sig av ett ett skatteupplägg på Malta.

Ordförandenbetalar mycket skatt – 180 miljoner kronor i Sverige och Tyskland sedan 2010, enligt egen uppgift.

Därför, säger Östling, undviker han med gott samvete att skatta här för sina tillgångar utomlands.

–Ja för fan, jag har betalat för minst 1000 skattebetalare, sa han till SVT under söndagen.

Östling medgav att han ser till sitt eget bästa.

–Ja, det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också: Om man betalar in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna?

ANNONS

LÄS MER:Svenskt Näringslivs ordförande: Vad fan får jag?

"Slarvigt uttryckt"

Under måndagsmorgonen backar han efter det kritiserade skatteuttalandet.

”Det var slarvigt uttryckt. Sverige har en generellt fungerande välfärd”, skriver han i en kommentar på Svenskt Näringslivs hemsida.

Han vidhåller samtidigt att han inte tycker det är olämpligt att placera pengar i ett annat EU-land än där man själv är bosatt.

”Fri rörlighet för kapital gäller inom EU. Den som hävdar motsatsen har bevisbördan här eftersom det är att hävda att det är olämpligt att följa gällande lagstiftning och EU-rätt”, skriver han.

ANNONS