Ett lavendelfält söder om London, Storbritannien. Arkivbild.
Ett lavendelfält söder om London, Storbritannien. Arkivbild. Bild: Sang Tan/AP/TT

Lavendellarmet: Larver äter upp skörden

Ökade kostnader och dumpade priser. Och nu en fjärilslarv som förstört skördar för miljoner euro. I Frankrike oroar sig nu lavendelproducenterna för en svår framtid.

ANNONS
|

Fjärilarna kom från Nordafrika och slog sig ner i lavendelodlingarna. Sedan kom dess larver som åt av skotten och fick lavendelplantorna att torka.

– Vi försökte bekämpa larven men larven vann, säger Alain Aubanel, lavendelodlare och ordförande för fackförbundet för yrkesverksamma inom parfym, aromatiska och medicinalväxter (PPAM), till franska 20 Minutes.

Han beräknar att skadorna uppgår till mellan 30 och 100 procent beroende på område och att skördar för hundratals miljoner euro gått förlorade.

– Det här drabbade hundratals producenter i Frankrike och flera tusen hektar mark.

Förutom skadorna larverna orsakat tampas producenterna med ökade kostnader på energi och bränsle i kölvattnet av Rysslands krig i Ukraina. Samtidigt har priset på lavendel sjunkit drastiskt de senaste åren, runt 70 procent enligt Aubanel, i och med en kraftigt ökad produktion de senaste åren i bland annat Bulgarien.

ANNONS

Den franska regeringen har inrättat ett krisstöd på nio miljoner euro, runt 107 miljoner kronor, för sektorn. Bra men inte nog, anser Aubanel.

– De som drabbats hårdast kommer inte överleva ekonomiskt, säger han.

ANNONS