Latours grundare Gustaf Douglas har avlidit

Investmentbolaget Latours grundare och ägare, finansmannen Gustaf Douglas, har avlidit. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.
– Gustaf var en stor industrialist med ett fantastiskt industrikunnande, säger Latours vd Johan Hjertonsson.

ANNONS
|

Latour är ett tungt bolag på Stockholmsbörsen, med säte i Göteborg. Nu meddelar bolaget i ett pressmeddelande att ägaren och grundaren Gustaf Douglas har avlidit, något Direkt och Dagens industri var först med att berätta.

”Det är med stor sorg vi har mottagit beskedet att Latours grundare Gustaf Douglas stilla insomnat idag... Gustafs framgång som en av Sveriges stora globala industribyggare genom tiderna är odiskutabel. Hans gärning lever nu vidare i alla de företag han varit med om att bygga, inte minst genom den långsiktiga hållbara företagskultur som lever vidare i Latours alla bolag. Gustaf var alltid före sin tid”, skriver Latour i ett pressmeddelande.

ANNONS

Finansmannen efterlämnar fru och två söner med familjer, meddelar bolaget.

Latours vd Johan Hjertonsson har bara ljusa minnen av finansmannen och grundaren.

– Jag kommer alltid komma ihåg hans fantastiska sätt att formulera sig på, hans stora humor, men kanske framför allt hans stora medmänsklighet och fokus på människorna i allt han gjorde, säger han.

– Han lämnade ju Latours styrelse redan 2008, så successionsfrågan har vi hanterat sedan länge. Men hans gärning och kultur lever vidare genom hans bolag.

Latour är ett så kallat blandat investmentbolag och investerar både i noterade och onoterade bolag – i till exempel verkstadsindustri i Västsverige men också i stora börsbolag som till exempel Assa Abloy, Securitas och Sweco. Grunderna till Göteborgsbolaget lades på 1980-talet och fick det namnet det har idag 1987: Latour, vilket är franska för Tornet.

Ett av de stora börsbolagen

Sett till börsvärde är Latour ett av de stora bolagen med huvudkontor i Göteborg och har ett marknadsvärde på 140 miljarder kronor. Och Gustaf Douglas var med i åtskilliga rankningar, till exempel Forbes, som en av de rikaste personerna i Sverige. Själv betonade han just vikten av att rekrytera nyckelpersoner och utveckla dem. Han och ledningen skapade ett av de mest snabbväxande börsföretagen i Sverige under många år.

ANNONS

Gustaf Douglas, som utbildade sig vid Handelshögskolan i Stockholm och vid Harvard i USA, hade en karriär som chef i bland annat mediebranschen innan han grundade Latour. Han var till exempel vd för Dagens Nyheter på 1970-talet. Han var också aktiv i Moderaterna. Hans familj var adlig och kom från Skottland till Sverige under stormaktstiden. Gustaf Douglas bar titeln greve.

I samband med att han gav ut sin självbiografi, Med blicken på stigen, intervjuade Dagens Industri honom i hans kontor i Stockholm. Där återgav han en händelserik barndom med en pappa som var diplomat och de storpolitiska händelser han fick bevittna som barn under andra världskriget. Lusten till revansch väcktes av bland annat en sträng farmor och en hetlevrad officer till farfar.

Pennalism och revanschlusta

– Min barndom var både ljus och mörk, men den var tuff. Ordentligt tuff. Jag fick örfilar och stryk, men det var mest förnedrande. Det sades att barns vilja skulle brytas före fyra års ålder. Jag lovade mig själv att aldrig utsätta mina barn för de uppfostringsmetoder jag utsattes för, säger han i DI-intervjun.

Han vittnade också om pennalism under tiden på Sigtuna, den internatskola där bland andra kungen gått.

Karriären efter studier tog honom sedan till TV2 och vidare till Dagens Nyheter. Bankmannen Jan Wallander, ordförande för DN:s styrelse, gav Douglas sparken med motiveringen att han genomfört misslyckade fastighetsaffärer. Det väckte åter Douglas revanschlusta och han fick idén att bygga upp ett eget bolag.

ANNONS

– Min vision var att bygga ett mindre Investor eller Industrivärden. Jag ville bli ekonomiskt oberoende, säger Gustaf Douglas i intervjun med Dagens Industri 2016.

Det bolaget blev Investment AB Latour.

Gustaf Douglas blev 85 år.

LÄS MER: Greve skapade börsälskling i Högsbo

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS