EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström berättar på en presskonferens i Bryssel om hur EU tänker svara på eventuella ståltullar i USA.
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström berättar på en presskonferens i Bryssel om hur EU tänker svara på eventuella ståltullar i USA.

Läppstift och järnrör när EU slår tillbaka

Allt från jordnötssmör till läppstift och järnrör finns med när EU gör sig redo att svara på USA:s ståltullar, som kan offentliggöras redan i slutet av den här veckan enligt Vita huset.

ANNONS
|

EU-kommissionen är inte alls förtjust i president Donald Trumps planer på importtullar på stål och aluminium och håller inte alls med om anledningarna.

Ändå gör sig Bryssel redo att svara med 25-procentiga avgifter på en lång rad produkter om USA:s tullar blir verklighet.

- Det finns en provisorisk lista som diskuteras. Den ska nu delas med medlemsländerna och kommer väldigt snart att publiceras offentligt, säger Malmström på en presskonferens i Bryssel.

ANNONS

Bourbon och tranbär

Hon går som väntat inte in på några mer djupgående detaljer om vad som ingår på EU:s svarslista, men bekräftar i princip det som läckt ut om åtgärder mot allt från läppstift till tuggtobak.

- Där finns stålprodukter, industriprodukter och jordbruksprodukter. Vissa typer av bourbon finns med på listan, precis som saker som jordnötssmör, tranbär, apelsinjuice. Vi har valt produkter där det finns alternativ som EU kan köpa, så att det inte ska slå för hårt mot europeiska konsumenter, säger Malmström.

Från branschorganisationen Jernkontoret är man positiv.

- Vi välkomnar det Cecilia Malmström säger. Vi tycker det är bra, säger handelspolitiske direktören Mathias Ternell till TT.

"Lätt att förlora"

Helst av allt hoppas ändå EU att listan aldrig behöver publiceras genom att USA i stället drar tillbaka sitt hot.

- Protektionism kan aldrig vara en lösning. Så länge som åtgärderna (i USA) ännu inte har vidtagits så hoppas vi fortfarande kunna undvika en handelskonflikt, säger Cecilia Malmström.

ANNONS

- Men om det sker måste vi vidta åtgärder för att skydda europeiska jobb och arbetstillfällen.

Orden upprepas även från EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk som kommer att ta upp handeln på nästa EU-toppmöte den 22–23 mars.

- Vi bör ha som mål att bevara världshandeln levande och, om nödvändigt, skydda européer mot handelsturbulens, inklusive genom proportionella åtgärder i enlighet med WTO:s regler, säger Tusk på en presskonferens i Luxemburg.

Går till WTO

EU tänker också ta USA:s planerade åtgärder till världshandelsorganisationen WTO i hopp om samma resultat som 2003 då USA:s förre president GeorgeW Bush ångrade sina ståltullar i sista stund.

Malmström följde gårdagens presskonferens mellan Donald Trump och statsminister Stefan Löfven (S) i Washington, men håller inte med om Trumps analys att EU:s agerande skadat USA.

- Det är sant att bilar har aningen högre tariffer i EU än i USA, men å andra sidan har lastbilar en mycket högre tull i USA. Det är sådant som vi talade om i TTIP-förhandlingarna, konstaterar Malmström, som inte gillar ordet handelskrig.

ANNONS

- Vi måste vara väldigt försiktiga med det ordet. Det finns bara förlorare i det, säger handelskommissionären.

I USA konstateras samtidigt att landets handelsunderskott i januari ökat till motsvarande 466 miljarder kronor – det största underskottet på nio år.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s svarsåtgärder

EU-kommissionen har förberett en lång lista på amerikanska produkter som kan komma att drabbas av 25-procentiga tullar om USA inför de tullar på stål och aluminium som president Donald Trump har aviserat.

EU:s lista har ännu inte publicerats – men har läckt ut i inofficell variant till bland andra nyhetssajten Politico Europe. Här är några av de produkter som finns med där:

 1. Rostfritt stål (en rad varianter)
 2. Stålbehållare
 3. Köks- och hushållsprodukter i stål
 4. T-shirts
 5. Byxor
 6. Skor
 7. Läppstift och andra make-up-produkter
 8. Motorcyklar och mopeder
 9. Segel- och motorbåtar
 10. Matvaror, exempelvis ris och kidneybönor
 11. Tranbär
 12. Apelsinjuice
 13. Whiskey
 14. Tobak

Källa: Politico Europe.

ANNONS