Malin Frithiofsson höll ett inspirationstal för att kickstarta eventet inne på Veras Gräsmatta.
Malin Frithiofsson höll ett inspirationstal för att kickstarta eventet inne på Veras Gräsmatta. Bild: Olof Ohlsson

Kvinnor i teknikbranschen kräver förändring

Från att ständigt få sin kompetens ifrågasatt till sexuella inviter på jobbet. Flera kvinnor i teknikbranschen vittnar om särbehandling i arbetslivet. Förra veckan samlades kring 80 av dem för att skriva en kravlista med förändringar de vill se för att kunna tänka sig att stanna i branschen.

ANNONS
|

Nära 80 kvinnor befinner sig på Veras Gräsmatta i Chalmers lokaler. Platsen är döpt efter Vera Sandberg, Sveriges första kvinnliga ingenjör. Över hundra år efter att hon tog sin historiska examen är det arbetsklimatet i teknikbranschen som står på agendan för hennes efterträdare.

En av kvinnorna på plats är Malin Frithiofsson, community manager på Chalmers Ventures och styrelseledamot i Women in Tech Göteborg. Trots att hon är övertygad om att andelen kvinnor i teknikbranschen behöver växa har hon själv övervägt att byta bana flera gånger.

Ett sådant tillfälle var när en kollega föreslog att hon skulle skaffa en app som filtrerade bort alla mejl i hennes inkorg – förutom dem som handlade om shopping och smink.

ANNONS

– Han var helt allvarlig, dessutom. Andra gångar har jag fått höra att det inte går att sluta titta på min kropp. Jag har jobbat med män som på riktigt har gått fram och luktat på mig, säger Malin Frithiofsson.

LÄS MER:Så ska fler kvinnor hitta till it-branschen

Erbjöds pengar för sex

Men den värsta upplevelsen hon haft på jobbet var när hon besökte EU-parlamentet under en affärsresa.

– En manlig vd för ett Göteborgsföretag som var med på resan erbjöd mig pengar för sex. Han var dubbelt så gammal som jag och gift. Då övervägde jag faktiskt att lämna hela branschen. Jag kände att jag inte pallade mer, säger Malin Frithiofsson.

Jennie Bacchus Hertzman är analytiker på Kantar Sifo och projektleder ett samverkansinitiativ mot sexuella trakasserier på den svenska arbetsmarknaden. Hon menar att många arbetsgivare tror sig veta hur omfattande problematiken med trakasserier och oönskade beteenden på arbetsplatserna är. Men det baseras ofta på statistik kring interna anmälningar eller medarbetarundersökningar, vilka sällan visar hela verkligheten.

– Sexuella trakasserier är ett ganska abstrakt begrepp och många som faktiskt har utsatts svarar nej på en direkt fråga om det. Det är vanligt att tänka att den situationen som fick mig att känna obehag, var det verkligen trakasserier? Men om man formulerar frågorna i mer konkreta situationer och beteenden får man helt andra siffror. Sedan ska man också komma ihåg att de flesta som utsätts aldrig berättar det för en chef eller ansvarig, säger Jennie Bacchus Hertzman.

ANNONS

För få kvinnliga programmerare

Hon uppger ändå att många arbetsgivare är intresserade av frågan och vill jobba för förändring.

– Det gäller inte minst arbetsgivare från de mansdominerade branscherna som brottas med svårigheter att hitta kompetens. Där ser man en möjlighet om man kan skapa en inkluderande arbetsmiljö där även den andra halvan av befolkningen kan tänka sig att vistas, säger Jennie Bacchus Hertzman.

Samaneh Utter, grundare till den ideella föreningen Women in IT, är också på plats på Veras Gräsmatta för att medverka när kravlistan tas fram. Hon och Elnaz Abolahrar, som också är med i föreningen, är överens om att branschens stora problem är den sneda könsfördelningen.

– Jag flyttade till Sverige från Iran 2008 för att plugga, och jag blev chockad över hur få kvinnor som jobbar med IT här! I Sverige blir folk istället förvånade när de träffar en kvinnlig programmerare, säger Samaneh Utter.

– Det är som att man först och främst är kvinna i deras ögon, och i andra hand programmerare. Det är samma sak när vi är på konferens med jobbet. När folk ser mig i kjol och läppstift antar de att jag jobbar med HR eller ekonomi. De kan inte tänka sig att jag programmerar.

LÄS MER:Byggnads vill slå tillbaka machokulturen

Idéer kapas av manliga kollegor

Som en av få, ibland den enda kvinnan, i en arbetsgrupp eller på ett företag blir man ofta utsatt för diskriminering, menar Elnaz Abolahrar.

ANNONS

– På alla arbetsplatser jag varit på har det hänt att jag har kommit med en lösning på ett problem utan att få något gehör. Tio minuter senare säger en manlig kollega exakt samma sak, och då tycker alla att det är en fantastisk idé, säger hon.

Även Michelle Rem, som jobbar med IT-support, har ofta upplevt att hon är av "fel" kön.

– När jag svarade i telefon på mitt förra jobb trodde kunder ofta att de hade kommit fel. Först tänkte jag inte på det, men när jag pratade med mina manliga kollegor visade sig att de aldrig haft det problemet. Men folk kunde inte tro att en kvinna skulle hjälpa dem med IT, säger hon.

Lämnar ansvaret till arbetsgivarna

Enligt Malin Frithiofsson riskerar det hårda klimatet att leda till att bara män utvecklar och tar fram teknik:

– Teknik och AI påverkar oss enormt mycket och kommer troligen bara att bli en ännu större del av våra liv. Hur ska tekniken kunna passa alla om bara hälften av befolkningen finns representerad i branschen som utvecklar den?

Listan på åtta krav som arbetades fram under kvällen på Veras Gräsmatta har lämnats till fackförbundet Unionen och arbetsgivarorganisationen Almega. Kraven handlar bland annat om att stoppa trakasserier, säkerställa jämställda löner och förändra kulturen i branschen.

ANNONS

– Vi kan inte förlita oss på att enskilda personer som brinner för frågan ska skapa förändring. Genom det här initiativet hamnar ansvaret där det hör hemma – hos arbetsgivarna, säger Malin Frithiofsson.

ANNONS