Efter rykten om att Amazon kan komma att acceptera betalningar med kryptovalutan tog bitcoin ett rejält skutt uppåt. Arkivbild.
Efter rykten om att Amazon kan komma att acceptera betalningar med kryptovalutan tog bitcoin ett rejält skutt uppåt. Arkivbild. Bild: Vincent Yu/AP/TT

Kryptomarknaden vänder uppåt igen

Amerikanska storbolag och vd-kändisar har släppt in bitcoin i värmen igen. Den senaste veckan har flera företagsjättar hintat om att kryptovalutan kan bli en del av deras verksamhet – och i måndagens handel tog kursen ett glädjeskutt.

ANNONS

Bitcoins kurs lyfte över 10 procent till 38 145 dollar, motsvarande omkring 330 000 kronor. Det är det största lyftet under en enskild handelsdag sedan i mitten av juni.

Flera andra av de stora kryptovalutorna har haft liknande värdeökning den senaste veckan, vilket är ett klart trendbrott för många av kryptovalutorna som sjunkit i omgångar sedan i mitten på maj.

Uppgångarna startade i onsdags förra veckan när den notoriska kryptovaluta-viskaren och Tesla-grundaren Elon Musk pratade om bitcoin på en konferens. Han nämnde att det nog kommer gå att köpa Teslabilar med valutan igen i framtiden.

Under samma konferens uttalade sig medgrundaren och vd:n för Twitter Jack Dorsey om att bitcoin lär bli en viktig del av Twitters affärsmodell framöver. Jack Dorsey har länge varit positiv till kryptovalutan och är själv investerad via sitt andra bolag Square.

ANNONS

Kryptomarknaden tog ännu ett skutt när rykten började florera om att e-handelsjätten Amazon har börjat förbereda för att ta betalt i kryptovalutor. Företaget har lagt ut en annons där de söker en senior utvecklare med kunskaper inom blockkedjeteknik som kan sondera möjligheterna för bolaget.

Trots lyftet för bitcoin är det en bra bit kvar till tidigare rekordnivå. I april nådde bitcoin-kursen över 63 000 dollar.

Fakta: Kryptovalutor

Kryptovalutor är som en elektronisk "pollett" med en unik kryptografisk kod som gör att den är svår att förfalska. Den så kallade polletten kan köpas med vanliga pengar och sedan bytas helt anonymt för olika varor och tjänster.

Kryptovalutor är decentraliserade och inte beroende av en centralbank som garanterar valutans riktighet. Det är istället blockkedjetekniken och dess inneboende mekanismer som står som garant för kryptovalutan.

Att kryptovalutor kan användas för anonyma köp har gjort den attraktiv för brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och för att finansiera annan illegal verksamhet.

Bitcoin är den mest omtalade kryptovalutan men det finns tusentals olika kryptovalutor med varierande teknik och funktion.

Svenska Finansinspektionen varnar bland annat för att valutornas värde kan variera kraftigt, att det saknas reglering som skyddar konsumenternas investeringar och för att tekniken kan vara känslig för avbrott.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS