Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Krogjätten köper krisdrabbade Göteborgskedjan

Krogjätten O´Learys - som grundades i Göteborg på 80-talet - tar nu över kedjan Harrys, som fått kämpa under Corona-krisen. Planen är nu att bli störst i Europa med 300 krogar totalt.

Sportiga franchisekedjan O'Learys grundades 1988 i Göteborg, men drivs idag från Stockholm med mer än 110 enheter över hela världen. Nu köper jätten alltså Harrys, vars första brasseri startades i Falkenberg 1993. I dag finns man på ett 20-tal orter runtom i landet. Även denna kedja består av franchisetagare och huvudkontoret finns i Göteborg.

Nu är planen att O´Learys med Harrys i sitt stall ska bli störst i Europa på sitt koncept ”eatertainment”: mat och dryck i kombination med bland annat sociala spel och sport. Målet är att ha fler än 300 enheter inom gruppen runt om i Europa år 2025.

LÄS MER: E-sportstjärna investerar i Göteborgskrogkedja

LÄS MER: "Harrys ska vara mer än ett varumärke"

- Våra varumärken kompletterar varandra bra och även om båda verkar inom eatertainment-branschen har varumärkena två olika positioneringar i marknaden och olika målgrupper, säger Kenneth Lorentzen, vd på O’Learys Trademark.

Harrys klarade sig genom värsta krisen

Enligt honom finns alla tecken på att eatertainment-genren kommer att växa rejält i framtiden, då man med mer hemmajobb ser att behovet av att umgås fysiskt ökar. Klart är att krogbranschen haft det tufft under Corona-krisen, inte minst Harrys som för ett år sedan fick ta ett kritiskt steg för sin överlevnad genom att gå in i företagsrekonstruktion. Den lyckades och i oktober kunde kedjan meddela att man stod på egna ben igen och att man hade etablerat fler nya restauranger under krisen än året innan.

– Som för alla i vår bransch har det varit ett tufft år, men vi kommer att komma ur den här krisen, säger Lorentzen om hur O´Learys upplevt pandemin.

– Vi som har en internationell verksamhet ser ju att det haft en positiv påverkan på försäljning där vaccinationerna kommit längre och restriktionerna lättats. Där är vi dock inte i Sverige än, men vi har ett ambitiöst mål till 2025 som står kvar och det här förvärvet av Harrys är en del på den vägen.

Stolta över sitt Göteborgs-ursprung

Första O´Learys-restaurangen öppnades i Göteborg på Basargatan. Den restaurangen brann dock ner efter bara ett halvår. I dag finns man dock på bland annat Avenyn.

– Vi har ett stort europeiskt intresse för vårt varumärke som ju är uppbyggt på vår historik - inspiration från en sportbar i Boston som tagits till Göteborg. I Göteborg började hela vår 33 år långa resa och vi är väldigt stolta över det, säger Lorentzen.

När O´Learys nu tar över köper de 94 procent av aktierna i Harrys Pubar AB av nuvarande huvudägaren Christoffer Lundström med familj.

– Vi har köpt Harrys för att vi vill köpa dem och inte enheter. De har ett starkt varumärke på den svenska marknaden, säger Lorentzen, som också öppnar dörrar för att ta Harrys utomlands i framtiden.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.