Vattenfalls förre ordförande Lars Westerberg.
Vattenfalls förre ordförande Lars Westerberg.

Kritiker till Nuon-affären talar ut

ANNONS
|

Hon varnade tidigt för att Vattenfalls köp av Nuon skulle innebära att Vattenfall inte skulle klara sitt avkastningskrav. Hon är upprörd över Westerbergs uttalande i utfrågningen om affären i konstitutionsutskottet.

-Det är faktiskt helt horribelt. När jag sade att förvärvet av Nuon förstörde många miljarder i värde var det baserat på den konsolidering som jag gjorde av förvärvet och en normal avkastningsberäkning. Man ska inte göra förvärv om man inte kan se att det skapar någon form av värde, säger Elsa Widding till Dagens Industri.

Lars Westerberg tog del av hennes analys vid ett möte hemma hos henne "strax efter förvärvet", uppger Elsa Widding för DI. Åtta kopior gjordes av hennes analys som skulle delas ut till styrelsen. Analysen visade att Vattenfalls avkastningskrav på 11 procent inte skulle nås.

-Jag vet inte om styrelsen tog del av informationen. Jag tror att styrelsen möjligen missuppfattade att Vattenfall skulle uppnå avkastningskravet men att inte förvärvet skulle göra det, säger Elsa Widding.

Tidigare näringsministern Maud Olofsson fick inte tillräckligt med information, så även om det ytterst är Olofsson som är ansvarig är det svårt att lasta henne för affären, anser Widding. Enligt henne gjordes det även en tredjepartsanalys i samband med förvärvet, där avkastningssiffrorna fanns med i underlaget.

ANNONS

-En representant från finansdepartementet var med på det mötet, säger Elsa Widding till DI.

I somras gjorde Vattenfall en nedskrivning på cirka 30 miljarder kronor, som till stor del berodde på olönsamhet i Nuons kol- och gaskraftverk. Det gjorde att Vattenfall gjorde en stor förlust och skippade utdelningen till staten i år.

Enligt Peter Eriksson (MP), ordförande i KU, kan det bli aktuellt att kontakta Elsa Widding för att få hennes syn på olika skeden. De uppgifter KU hittills fått om vad som hände, vem som talade med vem eller vilket underlag som fanns är inte helt klara, enligt Eriksson.

ANNONS