Astra Zeneca kan behöva göra fortsatta tester för sitt covidvaccin.
Astra Zeneca kan behöva göra fortsatta tester för sitt covidvaccin. Bild: Stefan Bennhage

Kritik mot brister i Astra Zenecas covidvaccin

Astra Zeneca kritiseras för bristande transparens kring dosering och storleken på försöksgrupperna för bolagets nyligen presenterade covidvaccin. Astra Zeneca påstås också nyligen ha utsatts för nordkoreanska hackerattacker.

ANNONS
|

Det var i måndags som svensk-brittiska läkemedelsbolaget stolt aviserade att de nått det första målet för för sitt covidvaccin, som skulle ge 70-procentigt skydd mot att utveckla covid-19.

– En viktig milstolpe i kampen mot pandemin, skrev Astra Zenecas vd, Pascal Soriot, i ett pressmeddelande.

Men nu kommer flera kritiska reaktioner mot Astra Zenecas covidvaccin. Det handlar bland annat om bristande klarhet i hur doseringarna skett och hur stora försöksgrupperna varit.

LÄS MER:Astra Zeneca vill göra nya vaccinstudier

LÄS MER:Astra Zenecas vaccin nådde första målet

Flera experter och vetenskapsmän är tveksamma kring hur robust Astra Zenecas data är efter att en grupp personer av misstag fått en halv dos och därefter en hel dos, skriver Reuters.

ANNONS

Förtroendet skadat för Astra Zeneca

– Jag tycker att de verkligen har skadat förtroendet för hela deras utvecklingsprogram, sade Geoffrey Porges, analytiker för investeringsbanken SVB Leerink, som var bland de första att kritisera Astra Zenecas resultat.

I veckan försvarade Menelas Pangalos, som till stor del ansvarar för Astra Zenecas research och utveckling, bolagets hantering av tester.

Han sa ett feldoseringen skett av en leverantör, och att man så snart upptäckt felet omedelbart rättat till det i de fortsatta försöken, skriver New York Times.

Enligt datan skulle detta förfarande vara effektivt till 90 procent men experter tror nu att den svensk-brittiska läkemedelsjätten kan få det tuffare att få ett snabbt godkännande i USA och EU, skriver Reuters.

Gör ny global vaccinstudie

Astra Zeneca kommer sannolikt att genomföra en ny global vaccinstudie ihop med Oxforduniversitetet, säger vd Pascal Soriot i en intervju med Bloombergs.

Orsaken är att läkemedelsjätten vill ytterligare undersöka och få det bekräftat om upplägget med en inledande halv dos verkligen ger ett bättre skydd.

Den nya studien förväntas inte påverka regulatoriska godkännandeprocesser i Storbritannien och EU, skriver Blombergs.

Nordkoreanska hackare ska försökt angripa Astra Zeneca

Mitt i kritikstormen framkommer nya uppgifter om att nordkoreanska hackare ska ha försökt att ta sig in i Astra Zeneca system de senaste veckorna, genom genom att skicka jobberbjudande med skadlig kod, till ett antal Astra Zeneca-anställda.

ANNONS

De falska jobberbjudandena ska även ha sänts till personal som arbetat med att ta fram av läkemedelsbolagets nya covidvaccin, skriver Reuters.

Enligt Reuters anonyma källor ska de nordkoreanska hackarna ha använt sig av teknik, som amerikanska myndigheter för cybersäkerhet härleder till Nordkorea.

Astra Zeneca har avstått från att kommentera påståendena.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS