Statsminister Ulf Kristersson (M) i Berlin.
Statsminister Ulf Kristersson (M) i Berlin. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Kristersson hoppfull om EU:s biluppgörelse

Statsminister Ulf Kristersson (M) har gott hopp om en lösning på tvisten om EU:s biluppgörelse, som fick hack i motorn i början av mars.

ANNONS
|

Som ordförandeland i EU har frågan om biluppgörelsen hamnat på Sveriges bord, och med ordförandeklubban säger sig Kristersson ha gott hopp om en lösning. Det säger han på en presskonferens i Berlin med förbundskansler Olaf Scholz.

– Det är en intressant roll att ha, som en "honest broker". Vi är ett ganska litet land som ofta har haft starka åsikter om det mesta, och nu försöker vi skapa så mycket konsensus som möjligt. Vi tar den rollen på allvar för att vara så framgångsrika som möjligt i den, säger statsministern.

I höstas nåddes en överenskommelse om att stoppa all försäljning av bilar som drivs av fossila bränslen från år 2035. Men den traditionella biljätten Tyskland har tillsammans med Italien, Polen och Bulgarien tagit ett kliv tillbaka.

ANNONS

Tyskland – med tung bilindustri på hemmaplan – vill se förändringar som fortsatt tillåter förbränningsmotorer med alternativa bränslen.

Olaf Scholz säger att det inte handlar om några "oöverstigliga hinder", endast detaljer.

Rättad: Ändrar tidpunkt för när Tyskland tog kliv tillbaka från biluppgörelsen.

ANNONS