Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Krisande modebolaget får hjälp – av Foppa

Krisande skokedjan Rizzo, som befinner sig i företagsrekonstruktion, har fått hjälp från oväntat håll.
Archelio Group, grundat av äkta paret Nicole Nordin och förre hockeystjärnan Peter Forsberg, lånar ut 12,2 miljoner kronor till bolaget, uppger Rizzo i ett pressmeddelande.

Lånet förfaller till betalning den 30 september i år. Bolaget ska använda pengarna till att finansiera den löpande verksamheten.

I ett pressmeddelande skriver bolaget att pandemin slagit hårt mot dem. I mars rapporterade GP om att bolaget tappat 43 procent av omsättning, motsvarande 345 miljoner kronor.

"Lånet är ett steg i rätt riktning mot att stärka bolagets balansräkning för att tillgodose sina kortsiktiga likviditetsbehov och förbättra koncernens långsiktiga finansiella ställning i syfte att fortsätta bedriva verksamheten", skriver Rizzo.

Rizzo har i Göteborgsområdet butiker i Femmanhuset, på Frölunda Torg och i Kungsbacka.

LÄS MER: NK-avdelningar i kris - begär rekonstruktion

Enligt låneavtalet kan kedjan, som återbetalning på lånet, påkalla kvittning i utbyte mot B-aktier i bolaget. Archelio Capital skulle i så fall teckna upp sig för nyemitterade aktier till en teckningskurs om 0,1 kronor upp till lånebeloppet, alternativt lägst fem miljoner kronor och utöver det multiplar på en miljon kronor.

Ansöker om förlängd rekonstruktion

På tisdagseftermiddagen handlades Rizzos B-aktie för runt 0,14 kronor per aktie på Stockholmsbörsen.

Archelio Capital är grundat i Schweiz av Nicole Nordin och Peter ”Foppa” Forsberg, och inriktar sig på investeringar inom bland annat mode, främst inom lyxsegmentet.

Rizzo ansökte den 23 mars 2021 om företagsrekonstruktion, vilket beviljades av Stockholms tingsrätt. På tisdagen ansökte bolaget om en förlängning av rekonstruktionen med ytterligare tre månader.

LÄS MER: Här är de nya butikerna på Kungsgatan och Vallgatan i Göteborg

Även Rizzos helägda dotterbolag, Rizzo International AB, har ekonomiska problem. Den 23 april ansökte bolaget om rekonstruktion. Även den beviljades.

I dotterbolaget ingår bland annat avdelningar på NK i Göteborg och Stockholm, där man säljer accessoarer, väskor och skor. Anledningen, enligt bolaget, var kraftigt minskad försäljning till följd av pandemin. Mellan november och mars sjönk företagets omsättning med 36,3 miljoner jämfört med samma period året innan.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.