Pyramiderna i Kairo.
Pyramiderna i Kairo. Bild: Anders Hofgren

Kriget hårt slag mot turismen i Egypten

Kriget är nu inte bara ett hårt slag mot den ryska ekonomin – turismen i länder som Egypten och Förenade Arabemiraten drabbas hårt, skriver Middle East Eye.

ANNONS

Egypten är ett av de mest populära länderna för turister från Ryssland och Ukraina. Nära en tredjedel av turistinflödet till Egypten kommer från de här länderna, skriver Middle East Eye, och Rysslands invasion av Ukraina kommer att drabba egyptiska turistnäringen hårt.

Historiskt har Egypten besökts av cirka tolv miljoner turister årligen.

Upp till 300 000 ryska turister uppskattas ha besökt Egypten per månad sedan juli 2021. Under de två första veckorna i år har 125 000 ryska turister besökt landet, samtidigt som 1,6 miljoner ukrainare.

– Effekterna av kriget har redan börjat visa sig i bokningarna, bokningar har stoppas från båda länderna, säger Basel al-Sisi, från Egyptian Travel Agents' Association, till tidningen.

ANNONS

Den egyptiska turistnäringen försöker nu som bäst att återhämta sig från de ekonomiska effekterna av coronapandemin. Turistnäringen bidrar med nära 11 procent av bruttonationalprodukten och sysselsätter 9,5 procent av Egyptens arbetskraft.

Även Dubai drabbas

För fyra dagar sedan försäkrade egyptiska myndigheter att ryska och ukrainska turister får lov att stanna kvar på de egyptiska hotellen tills ett säkert återvändande kan garanteras i deras hemländer, skriver Arab News.

Även Förenade Arabemiraten, med Dubai, som största turistmål, kommer att drabbas av kriget.

Ryska turister är den näst största gruppen av besökare till landet.

LÄS MER:Experterna: Ryssland på väg mot finansiell kollaps

LÄS MER:Stenas huvudvärk: Hundratals ryska och ukrainska sjömän till sjöss

LÄS MER:Spotify rekryterar i Moskva

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS