Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konkurserna minskade i Sverige med tolv procent mellan 2020 och 2021.  Bild: Janerik Henriksson/TT
Konkurserna minskade i Sverige med tolv procent mellan 2020 och 2021. Bild: Janerik Henriksson/TT

Kraftig minskning av konkurser

Konkurserna minskade med hela tolv procent i Sverige under 2021 jämfört med året innan, enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC. Årets konkursnivåer är således de lägsta på fyra år.

5 797 aktiebolag gick i konkurs under 2021, en minskning med tolv procent jämfört med pandemins första år, 2020. Enligt UC:s årliga sammanställning är konkursnivåerna de lägsta sedan 2017.

Och mycket tyder på att svensk ekonomi håller på att stabiliseras, exempelvis att konkurserna minskade med 19 procent under fjolårets sista månad jämfört med samma månad 2020.

– Den utveckling vi sett under året med ökade börsvärden och mycket låga konkursnivåer, samt ett ökat antal nystartade bolag även inom pandemiutsatta branscher, är anmärkningsvärd. Pandemistöden har varit avgörande för att hjälpa många företag att hålla näsan ovan ytan. Många nya företag startades i kölvattnet av att andra bolag och konkurrenter tidigt under pandemin gick i konkurs, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Här är Göteborgsbutikerna som bommade igen 2021

LÄS MER: Modebolaget försatt i konkurs

Sannolikt låga nivåer under 2022

Richard Damberg menar också att det mesta tyder på att konkurserna fortsatt kommer ligga på en lägre nivå under 2022.

– Skenande energipriser, komponentkrisen, arbetskraftsbrist, hushållens skuldsättningsgrad samt nya virusmutationer är potentiella hot, men de flesta bedömare överens om att vi är på väg mot ett normalläge för ekonomin, globalt och i Sverige. Konkurserna kommer att fortsatt ligga på låga nivåer men öka något då de företag som har fått konstgjord andning med pandemistöd inte klarar konkurrensen, säger Richard Damberg.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.