Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IF Metall vill se fler gruvingångar, på bilden en ingång till en LKAB-gruva i Kiruna som den såg ut 2014. Arkivbild.

Krångliga regler skrämmer bort gruvnäring

De långa tillståndsprocesserna skrämmer bort investerarna. Fackförbundet IF Metall vill se att regeringen agerar för att skapa gruvjobb ute i landet.

Högt på IF Metalls dagordning är att få till en inofficiell industriminister, det vill säga att nye näringsminister Ibrahim Baylan (S) tar sig an den viktiga industripolitiken.

Och gruvnäringen är en potentiellt viktig jobbskapande bransch. Men då måste mer hända. Att kalkbrottet på Gotland, som efter tio års utredande och domstolsprocessande, till sist gick i graven håller inte, enligt IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Skrämmer bort

- Det här är en fråga som han (Baylan) måste ta tag i. Hanteringen måste gå fortare, säger hon.

- Jämför med Finland som har mycket kortare handläggningstider. Det här skrämmer bort investerare, fortsätter hon.

Hon tar gruvplanerna i Dalsland som exempel, en region som tappat många industrijobb under 2000-talet, men som bromsats av mängder av överklaganden där människor inte vill ha stora gruvhål som hotar såväl vattnet som turismen.

- Jag förstår att det här är en kontroversiell fråga, säger IF Metall.

Utredningar

Men ändå, det går för långsamt. Även om det blir ett nej, vilket säkert kan vara befogat i vissa fall måste beslutsgången vara snabbare, enligt Marie Nilsson som även lyfter fram klimat- och miljöfrågan.

- Vi har mycket klimatvänliga mineraler i Sverige som bland annat används till batterier, och här skulle driften ske med tuffa miljökrav och bättre arbetsvillkor än i många andra länder, säger hon.

En utredning, som överlämnades till regeringen i höstas, pekade på att det går att få till en snabbare handläggning av exempelvis gruvtillstånd, utan att försämra miljöskyddet. Tidigare har statliga Tillväxtanalys påpekat för regeringen att myndigheternas långdragna och oförutsägbara tillståndsprocesser hämmat gruvnäringen.