Semlor - test 2012

ANNONS
|

Vinnarsemlan kommer från Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori och fick fem fyrar i betyg. Årets toppsemla står i ensamt majestät med högsta betyg.

- Det är någon som tycker om sitt jobb som har gjort den, sa Ingegerd Bergquist i GP Konsuments panel som smakade sig fram till betygssättningen.

Därefter på delad andraplats hamnade Ica Focus och Jerkstrands i Nordstan. Prisvärd blev testets billigaste semla som fick tre fyrar vilket betyder bra: det var Tjörnbagarns som vi köpte på Willys på Eken köpcenter. Mindre än halva styckpriset än för de övriga, men Tjörnbagarns måste köpas i tvåpack.

Aleks konditori på Amhults torg som förra året fick toppbetyg och delad förstaplats fick i år nöja sig med betyget godkänd för sin semla. Då liksom nu bakad på ägarnas andra konditori i Västra Sannegårdshamnen.

ANNONS

Det var spritsad grädde så långt ögat nådde under testkvällen. Bordet fullt av semlor är en utmaning för vem som helst, men GP:s konsumentpanel tvekade inte att sätta tänderna i tio fastlagsbullar från Göteborg med omnejd. Denna gång hade vi valt ut exemplaren från torg och köpcentra.

Om vi inte hade vetat bättre kunde detta ha varit ett årsmöte i föreningen Ture Sventons vänner. En av dessa vänner ville nyligen K-märka semlan, i privatdetektivens utförande förstås.

Våra semlevänner, som var dussinet fullt, smakade sig fram till en vinnarsemla, en Konsumentmärkt semla. Den representerar inte en persons smak, utan blev den fastlagsbulle som hela panelen kunde enas om som den bästa företrädaren för detta bakverk. Rolls Royce, tyckte en av panelmedlemmarna.

Hur ska då en perfekt semla vara? Samtalet runt testbordet och kommentarerna i protokollen kretsade kring mandelmassa, kardemumma, grädde och storlek – förstås. De dominerande gemensamma dragen i åsikter gick i riktningen: det ska vara bitar av mandel i massan, det ska smaka ordentligt av kardemumma, grädden ska vara sötad – men inte för mycket – och storleken behöver inte vara stor men proportionerna är viktigt. Dessutom ska bullen vara urgröpt till mandelgömman.

- Det var inte många som fått in alla rätt, konstaterade Louise Spendrup som liksom ytterligare en panelmedlem tyckte allra bäst om exemplaret från Kaffedoppet i Lerum.

ANNONS

Sassa Wickman som alltid äter semlan som hetvägg med varm mjölk och kanel fällde avgörandet redan vid locket:

- Locket ger en indikation på hur resten av semlan är. Jag börjar med det och sedan äter jag semlan utifrån så att grädden och mandelmassan står kvar som en pelare. Den tar jag sist. För mig är det helt omöjligt att äta en semla på annat sätt.

Louise Spendrup anser också att locket är viktigt:

- Det ska vara stort och runt, inte trekantigt för det känns slarvigt. Men, som sagt. Lockets form fanns det flera åsikter om varav en var att det absolut inte får vara trekantigt.

Sassa Wickman föredrar ju mjölk till semlan precis som kung Adolf Fredrik, som på sin dödsdag ska ha satt i sig favoritefterrätten hetvägg serverad till champagne. Så det ska ni kanske inte testa där hemma.

Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori

Allum, Partille

Pri s: 30 kr

+ Semlans Rolls Royce. Vacker bulle, penslad med ägg. Smakar hembakad. god kardemummasmak på bullen. God och grynig mandelmassa. Bäst mandelmassa. Jättegod grädde.

- -

! Trekantigt lock!

Ica Focus

Åvägen

Pris : 21,50 kr

+ Oväntat god. Balanserad smak. Mycket mandelmassa som går ner i bullen. Superbra mandelmassa med rejäla bitar. God fluffig bulle. Mycket kardemummasmak. Så ska grädde smaka.

- Något blek bulle.

! Vardagssemla.

Jerkstrands konditori

Postgatan, Östra Nordstan

Pris: 26 kr

+ Gudomlig mandelmassa. Smakar äkta. Ser hemmagjord ut på ett positivt sätt. Grädden lyfter semlan. Lagom tjock grädde. Fint spritsad grädde.

- Varför snåla med så god mandelmassa?

! Platt hatt.

Kaffedoppet

Göteborgsvägen, Lerum

Pris : 26 kr

+ Söt semla rent estetiskt! Himla god bulle. Kunde känna sältan i bullen - upplyftande. Mycket smak av kardemumma. Gott med mandelbitar. Lagom söt. Smakrik grädde. Vackert spritsad grädde.

- Litet lock. Grå mandelmassa ser inte inbjudande ut.

! Hantverk.

Steinbrenner & Nyberg

Kungsmässan, Kungsbacka

Pris: 31 kr

+ En riktigt semla där man skurit ur för mandelmassan. Balanserade smaker. Gott mustigt bröd. Synliga kardemummaprickar. Mycket god mandelmassa. Fint puder.

- Grädden hade en hinna, vilket drar ner betyget. Torr bulle. Slarvigt skuret lock.

! Oj, vad mycket grädde.

David bagare

Frölunda torg, Västra Frölunda

Pris : 28 kr

+ Gott lock. Mycket mandelmassa. Bra utspridd mandelmassa. Smarrig grädde. Saftig bulle.

- Grädden kunde ha varit mer vispad. För lite grädde. För mycket bröd.

! Klassiskt utseende.

Dahls stånd

Utanför Coop Forum, Bäckebol

Pris : 25 kr

+ Okej. Små korn av kardemumma som knastrar mellan tänderna. Lämplig storlek. God mandelmassa.

- Väldigt tunt lock. Aningen för lite mandelmassa. Tråkigt att mandelmassan ligger platt på bullen. Brödet segt. För mycket florsocker.

! Smaken slår utseendet med hästlängder.

Willys

Ekenleden, Kållered (från Tjörnbagarn)

Pris: 11,99 kr (2-pack 23,98 kr)

+ Ser liten och ihoptryckt ut. Smaken vinner över utseendet. Luktar gott om kardemumma. Len mandelmassa. Lagom sötad grädde. Fint och tunt florsockerlager.

- Bullen något torr. För hårt vispad grädde och för lite.

! Vanlig semla. Ser ut som en fralla med grädde.

Brogatans konditori och smörgåstårtor

Brogatan, Mölndals centrum

Pris: 25 kr

+ Grädden smakar som den ska. Har en knaprighet i topplocket som imponerar ihop med grädden.

- Torr bulle. Ingen kardemummasmak. Fel proportioner - för mycket bröd. Mandelmassan alldeles för grov. Mandelmassan känns intetsägande och inger industrikänsla.

! Utseendet bättre än smaken.

Aleks konditori

Amhults torg, Torslanda (från Snövit konditori och servering)

Pris: 29 kr

+ Mycket mandelmassa. Söt grädde.

- Var är kardemumman? Torr bulle. Inte snyggt med lock som täcker all grädde. Seg mandelmassa. Klumpar i grädden. Metallisk bismak på grädden. Saknar det lilla extra.

! Stor underbulle.

Ingegerd Bergquist, 30

Tim Flodin, 24

Fredrik Jansson, 24

Susanne Johansson, 37

Masoud Mohammadi-Khoi, 49

Pentti Käppi, 79

Thomas Nilsson, 55

Maja Ringstad, 42

Alice Sjöstedt, 13

Louise Spendrup, 20

Rickard Trulsson, 39

Sassa Wickman, 53

Tio olika semlor köptes in från konditorier, butiker och försäljningsställen belägna på torg och i köpcentra i Göteborg med omnejd. Dessa visste inte att det var GP som köpte semlorna.

De transporterades direkt till kylskåp. Före servering stod de framme i en halvtimme. Semlorna numrerades från ett till tio. Panelmedlemmarna serverades en halva av varje sort och uppmanades att bara smaka till en början. Semlorna har ätits i olika ordning av två panelhalvor, för att ingen sort ska favoriseras.

Till testet serverades neutralt mineralvatten.

Kommentarerna som redovisas under varje semla med plus- och minustecken samt utropstecken är hämtade ur panelens testprotokoll.

Priset på semlorna är styckpris vid hämtning. På vissa ställen kostade det mer att äta på plats. Det var dyrast på Steinbrenner & Nyberg där påslaget var nio kronor och en kafésemla alltså kostade 40 kronor.

ANNONS