Saftig bulle vann semlornas mästarmöte

Mästarnas mästare har vacker bulle, krispigt lock, perfekt kardemummasmak, tydlig mandelmassa och god konsistens på grädden.

ANNONS
|

I år sattes senaste årens vinnare mot varandra i årets stora GP-test av semlor. Elva vackra bakverk stod uppradade i mitten av testbordet och runt om bänkade sig 14 förväntansfulla medlemmar ur vår Konsumentpanel.

– En perfekt semla är inte för söt, har fluffig grädde, krämig mandelmassa och saftig bulle med lagom kardemummasmak, säger Gunilla Gilley.

Mandelmassan är väldigt viktig.

– Den får inte vara för lös och inte ha för stora bitar. Det måsta vara balanserat, annars gifter sig inte smakerna med varandra, fortsätter hon.

Och visst märktes det att testet var ett mästarmöte. Alla testade semlor får minst godkänt. Men allra godast tyckte panelen att semlan från Steinbrenner & Nyberg var. Fjolårets segrare slår alltså till igen med fem fyrar. Vinnarsemlan har en lyxig, fluffig och välsmakande bulle, snyggt spritsad grädde, lagom mycket florsocker och tydlig mandelsmak.

ANNONS

- Är bullen torr så kan det vara, då blir det ju i princip bara lite grädde kvar, säger Claes Franzén.

På andra plats kom semlan från Cederleüfs & Svenheimers, trea blev Brogyllen, och fyra Lasse Maja bageri & café, alla med fyra fyrar var. De tre har saftiga bullar enligt panelen och de två första har mycket god grädde. Men Lasse Majas grädde var något intetsägande, tyckte panelen och hyllade däremot de balanserade smakerna.

Flera ur panelen hade redan ätit några semlor i år även om traditionen säger att man ska börja med semlor på fettisdagen, som är sista dagen före påskfastan. Så sent som på 50-talet var det förbjudet att sälja semlor tidigare. I år infaller fettisdagen 28 februari och konditorier och butiker har sedan länge börjat med att sälja semlor tidigt i januari.

Semlans lock är en ständig källa till diskussion. Ska det vara runt eller trekantigt?

– Det ser festligt ut med ett trekantigt lock, säger Gun Karlsson.

Nöjds konditori, vars semla i årets test belönades med en femte plats och tre fyrar, har inte florsocker på sitt lock utan pärlsocker och mandelspån. Detta delade panelen. Några tycker att det är rent bedrövligt, andra att det är gott och nyskapande.

ANNONS

Semlan från Mehrans konditori & café som kom på plats nio med tre fyrar, skiljer ut sig mest utseendemässigt. Grädden är spritsad så att när locket ligger på plats påminner bakverket om en segelbåt.

- Men man kan inte se hur en semla smakar. Jag blev förvånad många gånger. En semla som såg fantastisk ut var inte alls god och en som såg rätt tråkig ut var perfekt smakmässigt, säger Gunilla Gilley.

Fakta: Så gjordes testet

  1. Vi valde att köpa de semlor som blivit bäst i test de senaste 13 åren. Vi köpte åtta semlor hos var och en av dessa elva bagerier under tisdagsförmiddagen. Vi förvarade bakverken i kylen fram till en timma före testet.
  2. Varje panelmedlem fick en halv semla var och uppmanades att smaka en liten bit.
  3. Semlorna serverades på numrerade tallrikar och halva panelen började provsmaka bakverken numrerade 1-5, andra halvan började provsmaka bakverken numrerade 6-11.
  4. Mitt på bordet stod en hel semla av varje sort som skådeexemplar.
  5. Till testet serverades smörgåsrån och kranvatten. Kommentarerna är hämtade ur testdeltagarnas protokoll. Semlorna kan finnas på fler inköpsställen.

Vinnarna

2016 Steinbrenner & Nyberg

2015 Nöjds konditori

2014 Johnséns konditori

2013 David Bagare, Johnséns, Cederleüfs & Svenheimers

2012 Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori

2011 Svenheimers konditori och Aleks konditori

2010 Mehrans café & konditori, Ica Maxi Grafiska vägen, Cederleüfs konditori

2009 Brogyllen konditori

2008 Johnséns konditori

2007 Ingen vinnare utsågs på grund av för låga betyg

2006 David Bagare

2005 Steinbrenner & Nyberg

2004 Brogyllen konditori, Ahlströms konditor och Lasse Maja hembageri

Nya "semlor"

  1. 2017 verkar vara året då konditorierna vill överträffa varandra i att hitta nya varianter av vår traditionella semla. Orsaken kan vara semmelwrappen som slog ner som en bomb 2015 – en klassisk semla i smakerna men serverad som en rulle. Mattias Ljungberg på Tössebageriet i Stockholm skapade succén.
  2. I år har vi bland annat sett muffinssemlan, prinsessemlan, semla med nutella, semla med chokladkräm, semla med strössel. Sedan tidigare finns wienersemla samt vaniljsemla för de som är allergiska mot mandel.
ANNONS