Bild: Shutterstock. Gäller räckvidden som står på förpackningen? Läs vårt test.
Bild: Shutterstock. Gäller räckvidden som står på förpackningen? Läs vårt test.

Så bra fungerar babylarmen

ANNONS
|

Vill du kunna lämna huset eller lägenheten medan ditt barn sover utan att förlora uppsikten? Då kan en babyvakt komma väl till pass. Men hur långt vågar man egentligen gå? Gäller räckvidden som står på förpackningen även när du är nere i tvättstugan eller ute på gården och barnet ligger och sover i sitt rum?

Klicka på bilden så blir den större (om du är vid en dator)

- Exakt vad som gör att kopplingen bryts är svårt att säga utan att ha varit med och gjort testet. Men en förklaring skulle kunna vara att apparna klarar övergången från ett nätverk till ett annat olika bra. Så när du lämnar lägenhetens egna nätverk och ska gå över till det mobila nätverket bryts kopplingen. Varför det blir så kan ha olika orsaker, säger han.

En väl fungerande app kan däremot vara ett bra alternativ framför att köpa en konventionell babyvakt. En smarttelefon har de allra flesta redan, den tar inget extra utrymme och är det klart billigaste alternativet.

ANNONS

En nackdel är att det krävs två mobila enheter för att den ska kunna användas. Här är en Ipad och en telefon att föredra framför två telefoner eftersom telefonen som används som babyenhet måste sättas i flygsäkert läge för att barnet inte ska störas vid inkommande samtal.

En annan nackdel med apparna är att de både är batteri- och dataslukande.

Fakta: Så gjorde vi

  1. Testfakta har jag gjort ett praktiskt användartest (ej laboratorietest) av fem konventionella babyvakter och tre appar.
  2. Testet utfördes i ett flerfamiljshus och räckvidden undersöktes när enheterna är placerade i olika rum och när den ena enheten är placerad på balkong, innegård, olika våningsplan och i tvättstugan i husets källare.
  3. Apparna testades med två Iphone 6-telefoner. I jämförelsen har vi även tittat på hur lätta babyvakterna är att använda och vilka funktioner de här.

Är strålningen farlig?

  1. Strålsäkerhetsmyndigheten har testat strålningen från babyvakter. Babyvakter sänder ut radiovågor, men bara när de aktiveras av barnets röst.
  2. Barnet exponeras därmed för så lite radiovågor att myndigheten inte bedömer att det finns några hälsorisker.
  3. Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer heller inte att det finns några hälsorisker med radiovågor från trådlösa nätverk, men bevakar och utvärderar kontinuerligt forskning kring hälsorisker med magnetfält och trådlös teknik.
ANNONS