Mum för män 09

ANNONS
|

Deodorant är en av våra stora vardagsprodukter och utbudet är gigantiskt.

GP Konsument valde ut åtta olika sorter, från lågprisdeon från Eldorado för 18:95 till exklusiva Gió från Armani för 279 kronor. Vi maskerade testflaskorna så att det inte gick att se vilken sort det var och lät konsumentpanelen testa dem under sommaren.

Ingen deodorant bedömdes som helt igenom okej. Många hade synpunkter på kladdiga roll-on-förpackningar.

- Vissa var väldigt rinniga. Om man har en fin skjorta på sig vill man inte ta på den direkt efter att ha strukit på deon ifall man får fläckar, menade Subesh Patel.

- Ja, titta på den här, den är illa. När man öppnar den rinner den igenom och droppar, sade Isak Skogstad och höll upp flaskan från Axe.

ANNONS

Jon Thorbjörnsson föredrar deodoranter i form av stift, som den från Armani.

- De kletar mycket mindre och är godare att dra på än de med roll-on-kulor, tyckte han men blev motsagd av Habib Soleimani.

- Deodorant nummer 3 var inte rolig att använda, det kändes som att stryka ett strävt suddgummi mot huden, speciellt om man har mycket hår under armarna.

Många gillade dock detta deo-stift från Armani som hamnade i topp tillsammans med betydligt billigare roll-onen från Rexona (27:50 kr per förpackning). Båda bedömdes lukta gott, vara effektiva länge och inte kladda.

Isak Skogstad ifrågasatte vinnarstiftets höga pris.

- Även om det är jättebra – motiverar det verkligen ett så mycket högre pris än för deodoranten från Eldorado? Jag tycker inte det.

Många tyckte att Nivea var en bra vardagsdeodorant, som höll länge och kostade lagom mycket. Men Jezper Söderlund gillade inte flaskan av glas och fick medhåll.

- Köper du ett nytt handfat och tappar glasflaskan – det går inte. Eller om man skall ställa in den på en glashylla, då är det lätt att den går sönder, menade Subesh Patel.

- Enda fördelen är att man kan se hur mycket deodorant det är kvar, sade Isak Skogstad vilket var en funktion som efterlystes på övriga deodoranter.

ANNONS

Flera i panelen hade funderat kring innehållet i deodoranterna och var kritiska mot starka dofter och sveda på huden.

- När jag använde nummer 7 och 8 (Axe och Rexona) reagerade min fru på att de luktade mycket alkohol. Hon tänkte på hur de påverkade huden, sade Subesh Patel.

Testets enda ekologiska deodorant, från Neobio, var det ingen som föll för. Dålig funktion och alldels för stark lukt blev omdömet.

Fotnot: Det är skillnad på deodorant och antiperspirant (se faktaruta). För enkelhetens skull används ordet deodorant i artikeln som samlingsnamn på båda produkterna.

Även om man i vardagslag kallar allt för deodoranter är deodorant och antiperspirant inte samma sak.

Deodoranten tar bort den dåliga lukten men förhindrar inte svettning. Den innehåller oftast doftämnen och alkohol (etanol) som har till funktion att döda bakterierna som orsaker svettdoft.

Antiperspiranten tar istället bort själva svetten. Den verksamma substansen i antiperspirant är oftast ett aluminiumsalt som aluminiumklorid eller aluminiumklorhydrat. Ämnet gör att huden drar ihop sig och täpper till svettkörtlarna i armhålan.

…olika kulturer har handskats med svett och ovälkomna dofter på olika sätt? I vissa länder i Asien har alunkristaller använts. I Ryssland har vinäger använts i armhålorna medan andra delar av världen använt juice från limefrukten.

Källa: Unilever

Fyra fyrar

Rexona men sport instinct

Antiperspirant, roll-on

Innehåll: 50 ml.

Pris: 27:50 kr (550kr/liter).

Inköpsställe: Ica Maxi, Mölndalsvägen.

Kommentar: Deodoranternas motsvarighet till Pampers! Bra på alla punkter. Effekten kvar länge. Minskar svettningen. Inte för rinnig, går in i huden snabbt. Luktar alltför starkt av sprit. Greppvänlig förpackning.

Georgio Armani GIÒ

Deodorant, stick

Innehåll: 75 gram.

Pris: 279 kr (3 720 kr/kg).

Inköpsställe: Åhléns, Nordstan.

Kommentar: Exklusiv! Mycket god doft med inslag av citrus och fläder. Känns fräsch. Håller armhålorna mycket torra. Sträv att använda om man har mycket hår under armarna. För stort stift.

Nivea for men Fresh active

Antiperspirant, roll-on

Innehåll: 50 ml.

Pris: 22:50 kr (450 kr/liter)

Inköpsställe: Willys, Mölndalsvägen.

Kommentar: Superfräsch! Doftar blommor och hav i en härlig blandning. Känns torrt och fräscht hela dagen. Svider inte. Något rinnig. Kulan har en tendens att fastna. Klumpigt med glasflaska. Ligger bra i handen.

Tre fyrar

Aco roll-on man

Antiperspirant, roll-on

Innehåll: 75 ml.

Pris: 41:50 kr (553 kr/liter).

Inköpsställe: Apoteket Lärkan, Sisjön.

Kommentar: Frisk behaglig doft. Effekten kvar ganska länge. Håller svettlukten borta. Går inte in i huden utan stelnar utanpå. Lite väl flytande. På tok för stor förpackning.

Axe dry Dark temptation

Antipersperant, roll-on

Innehåll: 50 ml.

Pris: 46:50 kr (930 kr/liter).

Inköpsställe: H&M, Femman.

Kommentar: Fräsch! Mycket starkt doft av kaffelikör, hembränt och sötma. Kladdig men svider inte. Lämnar rester som stelnar. Effektiv ganska länge. Locket svårt att få på.

Två fyrar

Adidas Ice dive

Antiperspirant, roll-on

Innehåll: 50 ml/55 g.

Pris: 35:50 kr (710 kr/liter).

Inköpsställe: Coop Forum Sisjön.

Kommentar: Fräsch men anonym deo. Något söt doft. Torkar in väldigt långsamt. Rullar bra, utan att dra i håret. Ingen längre effekt. Neutraliserade svettlukten okej. Knubbig, ful förpackning.

Eldorado roll-on för honom

Antiperspirant, roll-on

Innehåll: 100 ml.

Pris: 18:95 kr (189:50 kr/liter)

Inköpsställe: Hemköp, Nordstan.

Kommentar: Mild och neutral. Luktar parfym blandat med medicin. Stor och klumpig. Lättapplicerad men kladdig. Känns behagligt svalkande. Effekten undermålig, svettlukt tränger fram för tidigt.

En fyr

Neobio deostick

Deodorant, stick

Innehåll: 40 ml.

Pris: 109 kr (2 725 kr/liter).

Inköpsställe: Life, Nordstan.

Kommentar: Deodoranternas division sex! Frän doft av pissoartablett och gammal gubbparfym. Skön och lätt att ta på. Varma dagar är svettdoften tydlig tidigt. Stiftet måste skruvas ned för att få på locket igen – dumt.

Så gjordes testet

Åtta olika deodoranter/antiperspiranter som i olika prisklasser köptes in på olika ställen i Storgöteborg. Vi valde produkter som stryks på huden, roll-oner och stick men inga sprayer.

Deodoranterna maskerades med gaffa-tejp och numrerades för att bli anonyma. Panelmedlemmarna testade varje sort i minst fem dagar och förde fortlöpande protokoll över deodoranternas effektivitet, doft och förpackning. De olika panelmedlemmarna fick av rättviseskäl testa deodoranterna i olika ordning.

Kommentarerna är hämtade ur panelmedlemmarnas protokoll. Produkterna kan finnas till andra priser på andra ställen.

KONSUMENTPANELEN :

Yahya Can, 43

Kjell Härstedt, 74

Calle Ljungblad, 28

Subhesh Patel, 41

Isak Skogstad, 16

Habib Soleimani, 51

Jezper Söderlund, 28

Jon Thorbjörnsson, 33

ANNONS