Induktionshäll - test

ANNONS
|

De är snabbare, smartare och drar mindre el än klassiska spisplattor och keramikhällar. Ändå har försäljningen av induktionshällar inte ökat i den takt som branschen hade hoppats. En trolig förklaring är att induktion fortfarande är ganska dyrt i förhållande till andra tekniker. Samtidigt är prisskillnaderna stora mellan olika märken. Men priset säger inte så mycket om kvaliteten, visar ett test som Testfakta låtit göra på GP:s uppdrag.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås har jämfört nio hällar för mellan 5 000 och 11 000 kronor.

Prestandamässigt är samtliga hällar jämna och bra, enligt Mathias Bark, testledare på SP. De kokar upp två liter vatten på mellan fyra och fem minuter, vilket är två till tre gånger så snabbt som gjutjärn eller keramik.

ANNONS

- Den enda som sticker ut är Gram, vars mellanstora platta är klart långsammare än motsvarande platta på övriga hällar både med och utan booster, säger han.

- Det är inget fel på den, utan här har tillverkaren helt enkelt valt att ha en lägre effekt. Så vill man koka upp vatten snabbt på Gram-hällen måste man använda den största kokzonen, säger han.

Hällarna är även likvärdiga när det gäller elförbrukning och alla har en jämn värmefördelning över kokzonerna. Största temperaturskillnaden har Ikeas häll där det skiljer nio grader mellan mitten och kanten efter en minut på full effekt.

- Det måste man säga är väldigt lite. Vid en verklig användning tror jag kvaliteten på kastrullen eller stekpannan har en mycket större betydelse för resultatet, säger Mathias Bark.

Men för konsumenten som använder hällen varje dag är inte bara energiförbrukning och uppkokningstid viktig. Det ska även gå snabbt och lätt att rengöra spisen. Ännu värre är det om det blir bestående fläckar och repor. Och här skiljer det sig desto mer mellan de olika modellerna.

En stor fördel med induktion är att värmen försvinner så fort kastrullen eller stekpannan tas bort. Därmed är risken att bränna fast matrester klart mindre än på andra typer av spisar.

ANNONS

- Det krävs att maten rinner ner på sidan eller att något har fastnat under kastrullen för att det ska hända. Men när du väl fått en fläck så skiljer det ganska mycket i hur hårt den fastnar på de testade hällarna, säger Mathias Bark.

Även här sticker Gram ut, men denna gång positivt. På Gram-hällen är det lätt att få bort inbrända rester av vispgrädde, potatisvatten och blockchoklad med hjälp av bara vatten och lite diskmedel. På till exempel Cylinda blev det däremot bestående märken trots att man använde både skrapa och hällrengöring enligt rekommendationerna.

Grams yta är också tåligast mot repor. Här mätte laboratoriet kraften som krävs för att repa hällen med en vass spets.

Bäst i test är Siemens som både är snabbast, drar minst el och har jämnast temperaturfördelning. Den får även högt betyg på rengöring.

Så gjordes testet

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har testat nio induktionshällar för Testfaktas räkning.

Snabbhet. Laboratoriet mätte uppkokningstiden för två liter vatten på största kokzonen samt en mellanstor kokzon. Testet gjordes både med och utan booster.

Effektförbrukning. Vid uppkokningstestet mättes effektförbrukningen.

Reptålighet. Laboratoriet mätte kraften som krävs för att repa hällen med vass spets.

Rengöring. Fyra olika matrester brändes fast mellan kokplatta och kastrull/stekpanna: sockerlag, vit blockchoklad, potatisvatten och vispgrädde. Bedömdes hur lätt det var att göra ren hällen med tre olika metoder: enbart skrapa, enbart trasa fuktad i diskmedelslösning och enbart fuktad trasa och hällrengöringsmedel.

ANNONS

Jämnhet i temperatur. Mättes hur temperaturen skiljer sig mellan tre olika punkter på kastrullens innerbotten efter en minut på full effekt (utan booster).

Betygsättning. De olika delmomenten har viktats samman med 20 procent per moment till ett totalbetyg.

ANNONS