Filmjölk - test

ANNONS
|

Många väljer nog av gammal vana men i dag finns möjligheten att hitta sin personliga favorit av den syrade mjölk vi kallar filmjölk.

- Något har hänt bara under de senaste åren. Plötsligt finns det jättemånga att välja mellan, säger Bettan Andersson i testpanelen.

Konsumentpanelen kunde ta del av åtta utvalda sorter - alla med den vanligaste fetthalten tre procent. Likheten till trots, kände de stora skillnader i konsistens och smak mellan produkterna. Några gillade de mer trögflytande sorterna, där Bollnäsfilen var krämigast, medan andra tyckte att filen skulle vara mer rinnande. Testvinnaren Ica tillhörde de rinniga sorterna men fick ändå toppbetyg av panelen.

ANNONS

- Jag inser nu att det är skillnad på fil och fil och jag gillade trean bäst, säger Maja Ringstad och syftar på testvinnaren från Ica.

Ingegerd Bergquist hade Bollnäsfilen som sin favorit och tyckte att den doftade gräddmjölk.

- Den var nästan för tjock för att vara fil och jag skulle inte vilja ha den till flingor. Med lite färska bär hade den varit underbar, säger hon.

Panelen var framförallt delad när det gällde just Bollnäsfil och Coops Änglamark - de två tjockaste sorterna. De som gillade Änglamark uppskattade konsistensen och den fick smakomdömen som "nötaktig" och "lätt kolasmak".

Bettan Andersson kommenterade flera av de rinniga sorterna med "drunkningsvarning" och skrev i sitt testprotokoll att det kändes som om de var utspädda med mjölk.

- Flingor eller müsli skulle ha drunknat, säger hon.

De dyraste, Hjordnära och Wapnö, levererade inte enligt pris då de bara tog hem femte och fjärde plats. Däremot blev den billigaste sorten, Milbona, testets klara jumbo.

Fil naturell 3 %

Ica

Pris: 8,25 kr

Inköpsställe: Ica Maxi, Grafiska vägen

Kommentarer: Den här skulle jag kunna ha i mitt kylskåp. Kittlar på tungspetsen. Såg trevlig ut med några stora bubblor. Lite sur doft - som fil ska ha. Inte för rinnig och inte för tjock. Skulle passa perfekt med mangopuré.

Bollnäsfil 3 %

Milko

Pris: 16,95 kr (11,30 kr/liter)

Inköpsställe: Ica Maxi, Grafiska vägen

Kommentarer: Man ser att den är tjock och krämig. Helt utan bubblor. Har filmjölkens smak men känns lyxigare. Tydlig, men ändå mild, doft av fil. Så tjock att skeden står där man ställer den. Kanske för tjock.

Filmjölk naturell 3 %

Falköpings mejeri

Pris: 9,10 kr

Inköpsställe: Willys, Sisjön

Kommentarer: Mycket tilltalande smak. Munnen känns sval och fräsch efter en sked. Lite fetare utseende än vad den är. Syrlig och inbjudande doft. Rinnigast av alla, nästan som mjölk. Separeras och blir tjockare i botten.

Filmjölk 3 %

Wapnö

Pris: 12,50 kr

Inköpsställe: Ica Maxi, Grafiska vägen

Kommentarer: Luktar sommarfrukost ute på altanen. Mild och vänlig smak - men lite intetsägande. Fil-vit med en del bubblor. Lite sur i doften. Rinnig men ändå fyllig. Den här skulle fungera bra med en matig müsli.

Hjordnära ekologisk filmjölk 3 %

Skånemejerier

Pris: 14,25 kr

Inköpsställe: Ica Maxi, Grafiska vägen

Kommentarer: En fil för den rutinerade filätaren. Svagt syrlig doft och relativt välkomnande. Saknar syrligheten i smaken. Ser nästan lite grynig ut. Ganska lös i konsistensen. Kan passa bra med stark mat.

Änglamark ekologisk filmjölk 3 %

Coop

Pris: 11,55 kr

Inköpsställe: Coop Forum, Sisjön

Kommentarer: Ganska mycket smak men den har en bismak som jag inte är så förtjust i. Fet smak med nötig ton. Genomträngande surhet i doften. Känns mer som yoghurt i konsistensen. Trög som jag vill ha den.

Filmjölk 3 %

Arla

Pris: 9,20 kr

Inköpsställe: Lidl, Gitarrgatan

Kommentarer: Till utseendet är den något tjockare än medel. Är lite söt i smaken. Den har en lätt gulaktig ton. Näst intill doftlös. Bra konsistens och den är lättrinnande. Den tråkiga doften drar ner betyget.

Filmjölk 3 %

Milbona

Pris: 8,20 kr

Inköpsställe: Lidl, Gitarrgatan

Kommentarer: En bismak genomsyrar filen. Den doftar syrligare än vad den smakar. Känner mig lite lurad - var är syrligheten i smaken? Medeltjock konsistens. Så neutral i smaken att den passar att baka bröd med.

Bettan Andersson, 47

Karin Berglin, 51

Ingegerd Bergquist, 30

Maja Ringstad, 42

Toni Petrusgaard, 20

Göte Sandsjö, 72

Navin Sethi, 58

Sigrid Windle, 28

Fem fyrar = lysande!

Fyra fyrar = utmärkt

Tre fyrar = bra

Två fyrar = godkänt

En fyr = underkänt

Överkorsad fyr = uselt

ANNONS