Doldis slog ut känt märke

En liten bit choklad som får smälta i munnen gör gott för både kropp och själ. Bäst i test bland tio sorters mjölkchoklad blev en billig sort.

ANNONS
|

Mestadels skrivs det om den mörka chokladen med hög kakaohalt, men till detta test valde vi den betydligt mer populära mjölkchokladen. På varje mörk chokladkaka äter vi drygt sju kakor mjölkchoklad. Och den senare vinner terräng. I år har försäljningen av mjölkchoklad ökat med 4,2 procent, medan den mörka sorten tappat 2,4 procent av sin volym enligt analysföretaget Nielsen.

Totalmängden konsumerad mjölkchoklad kan ha sin förklaring:

– Man kan äta mer av den än mörk choklad vid ett och samma tillfälle, sa Marit Hagel.

För att termen mjölkchoklad ska få användas på förpackningen måste innehållet av kakao uppgå till minst 30 procent enligt EU. Hälften av de testade chokladmärkena ligger precis på den procentsatsen, medan de andra ligger över den. Alla heter mjölkchoklad.

ANNONS

– Den ska smälta snabbt av värmen i munnen och inte smula sig, utan den ska bli len och krämig när den smält, sa Helena Engman.

Dubbel perfektion

För att passera som bäst i test krävdes en del av testobjekten, såväl smak som hårdhet skulle vara perfekt. Fin Carré fick fem fyrar och var en av 30-procentarna, tätt följd av Marabou med samma kakaohalt. Den svenska klassikern fick fyra fyrar i betyg, liksom Chocolates from heaven och Green & Black's.

Vinnaren "smakar som mjölkchoklad ska smaka". Tvåan var det många som avslöjade när alla minnen gjorde sig påminda i smaksinnets sinnesceller, även om alla panelmedlemmar höll biten upp och ner för att inte se det pläterade svängda M-et, liksom som med samtliga bitar.

Marit Hagel var en av dem som vant sig vid att uppskatta den specifika smaken, näst sötast av de tio testexemplaren.

– Ja, jag köper alltid den. Ibland blir det nån dyrare sort. Är det extrapris kan jag falla för frestelsen, sa hon.

Allra sötast var jumbon Dazzley, den enda mjölkchoklad i testet som blev underkänd. "Smakar O'boy-pulver", var ett av omdömena.

Storkonsumtionen av mjölkchoklad avspeglade sig i Konsumentpanelens vanor. Det visade sig att varje tillfälle var rätt för att motivera några rutor: på kvällen efter middagen när man är behagligt mätt, tyckte Marit Hagel. Josefin Wijk kontrade med att den passar både under fjällvandring och när man åker skidor. Per Melgaard-Löken håller sig till de chanser då det bjuds, medan Margitta Grotenfelt tyckte att mjölkchoklad lämpar sig när som helst, rätt och slätt.

ANNONS

– Svenskar som bor utomlands ber ju alltid om att man ska köpa med Marabou, sa hon.

Medicinska egenskaper

Ännu får vi inte choklad på recept, men historiskt har det använts som medicin. Chokladens goda egenskaper har det skrivits spaltmeter om. Studier har visat att flavanolrik kakao och choklad påverkar hjärt- och kärlsystemet. Exempelvis en svensk observationsstudie visade på lägre risk för att läggas in på sjukhus för hjärtsvikt eller att dö av det. Detta gällde vid moderat konsumtion och studien gjordes på kvinnor utan tidigare sådana problem eller hjärtinfarkt.

Flavanoler har vissa antiinflammatoriska egenskaper och det är statistiskt signifikant att kakaoprodukter sänker blodtrycket.

Även olika frukter, grönsaker, bönor, te och vin innehåller flavanoler.

Fakta

  1. De tio sorternas mjölkchoklad serverades numrerade 1-10 upplagda på fat i bitar placerade upp och ner för att dölja namnet.
  2. Halva panelen började med de låga numren och den andra halvan med de höga numren.
  3. Till testet serverades endast kranvatten.
  4. Chokladkakorna kan finnas till annat pris i andra butiker.
ANNONS