Här testas de tryckfördelande egenskaperna hos bäddmadrassen.
Här testas de tryckfördelande egenskaperna hos bäddmadrassen.

Billigaste bäddmadrassen bäst

ANNONS
|

En bäddmadrass kan göra stor skillnad för ergonomin och komforten när du sover.

- Om madrassen tillåter kroppen att sjunka ner i underlaget, samtidigt som den ger stöd åt svank och rygg så kan sovställningen bli bättre, säger Dr Florian Heidinger, specialist på ergonomi och testledare på Ergonomie Institut München.

Bäddmadrassens uppgift är också att fördela trycket från kroppen över en större yta, så att det känns bekvämare och inte trycker hårt mot vissa punkter. Men när Testfakta på uppdrag av oss testar sju olika madrasser på samma hårdare standardsäng visar det sig att tillverkarna klarar de här uppgifterna olika bra.

ANNONS

KLICKA PÅ BILDEN så blir tabellen större. (om du sitter vid en dator)

- En hård säng kan förbättras med en mjuk bäddmadrass, men inte tvärtom – en hård bäddmadrass kan inte kompensera för en alltför mjuk bas, säger Florian Heidinger.

Fakta: Om testet

  1. Testfakta har låtit testa sju bäddmadrasser med en tjocklek på mellan fem och åtta centimeter och ett maxpris på 2 000 kronor. De testades på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och på EIM, Ergonomie Institut München.
  2. Testerna av flexibilitet, stöd och tryckfördelning utfördes på en hårdare resårsäng. För att tydligt se hur mycket de olika bäddmadrasserna förbättrar ergonomin gjordes mätningarna även på sängen enbart.
  3. Test av tryckfördelande egenskaper. Laboratoriet mätte kontakttrycket (N/cm2) vid ett högre tryck (motsvarande axelpartiet) och ett lägre tryck (motsvarande en häl).
  4. Test av flexibilitet och stöd, axelparti. Testas genom att mäta hur mycket den låter axelpartiet sjunka ned när man ligger på sidan respektive när man ligger på rygg. Mätningen utgick från personer med olika kroppsstorlek och vikt.
  5. Stöd för svank/rygg. Laboratoriet mäter vilket stöd man ligger på rygg. Mätningen utgick från personer med olika kroppsstorlek och vikt.
  6. Andningsförmåga. En testdocka ligger under ett täcke och ger ifrån sig värme och fukt motsvarande en vanlig människa under sju timmar. Under tiden mäts värme och luftfuktighet mellan testdocka och bäddmadrass. Ju lägre luftfuktighet, desto bättre.
  7. Kompressionstest (Utfördes på SP). Provbitar av bäddmadrassernas kärna trycktes ihop till 10 procent av sin ursprungliga höjd. Bitarna fick ligga i en klimatkammare med 40 graders värme och 95 procent luftfuktighet under 22 timmar. Efter 30 minuters återhämtning, utan kompression i rumstemperatur, mättes hur väl provbitarna återfick sin ursprungliga höjd.
  8. Miljömärkningar. Svanen: Visar att tillverkaren anstränger sig för att materialet och produkten ska ha så liten miljöpåverkan som möjligt.
  9. Confindence in textiles/Oekotex: Gäller överdraget Garanterar att tyget inte innehåller hälsoskadliga kemiska ämnen.
  10. Certipur: Gäller kärnan. Garanterar att materialet inte innehåller och släpper ifrån sig skadliga ämnen.
ANNONS