Konst kan löna sig – för kunniga

ANNONS
|

Det senaste årtiondet har intresset för att investera i konst ökat markant. Det beror på flera faktorer. En skakig aktiemarknad, gör en mer stabil konstmarknad attraktiv. Och den digitala utvecklingen gör att vem som helst som har pengar kan vara med när de kända auktionshusen bjuder ut konstverk till försäljning.

Konstindexet Mei Moses Fine Art Index visar att konst som är köpt på auktion har i snitt gått upp nio procent globalt under tio år.

- Konst har slagit aktier totalt sett till avkastning och till en lägre risk. Den bedöms som ett säkert och bra investeringsalternativ, och dessutom får du det som vissa kallar för härlighetsvärdet. Du får uppleva något som kanske en aktie på väggen inte kan motsvara, säger Michael Storåkers, vd på auktionsfirman Bukowskis, som i år haft ett rekordår på alla sätt i fråga om konstauktioner.

ANNONS

Hur har prisutvecklingen varit i Sverige?

- Vi har uppfattat att det varit samma sak här. Många konstnärer har gått upp i värde och nått sina absolut högsta nivåer. Det har varit en mycket positiv utveckling, även för det man i folkmun kallar kinesiskt porslin, som ökat med 17 procent, och den samtida konsten som gått upp med tolv procent de senaste tio åren enligt Mai Moses Fine Art Index, säger han.

Snittet på prisutvecklingen ligger på tolv procent.

- Och det som går allra bäst är den riktigt höga kvaliteten. Förr kanske folk vände sig till de mer kända konstnärerna, som till exempel Bruno Liljefors, som alltid ansågs gå bra. Men nu är det så att en fult målad kråka av Liljefors kan vi knappast sälja på Bukowskis Market, medan ett fantastiskt porträtt av hans fru Anna kan säljas väldigt högt, säger Michael Storåkers.

Respekten för kvalitet är hög, medan respekten för välkända konstnärsnamn är mindre. Det viktiga är bra motiv och hög kvalitet, och det bästa inom det som konstnären har gjort.

Kvalitetskravet är också något som konsthandlaren Ulf Dahrén skriver under på. Han är delägare i ett av de främsta gallerierna i Göteborg och Västsverige som håller på med dyrare konst. Men enligt honom kan man som konstsamlare inte enbart räkna med att konst ökar i pris.

ANNONS

- Det är ytterst lite konst som blir dyrare. Det finns avhandlingar som visar att två, tre procent av all konst som någonsin producerats blir dyrare än vad den var första gången. Så är det statistiskt, säger han.

Men nydanande och banbrytande konst av hög kvalitet blir av sig självt åtråvärd av världens 12-13000 konstmuséer och kanske lika många förmögna samlare. Då kan priserna bli astronomiska.

Men konst är inte rätt sparobjekt för alla, konstaterar SEB:s privatekonom Gunilla Nyström. Det är inget för småsparare som vill göra klipp.

- Du måste vara väldigt kunnig. Och det är svårt att få en vettig riskspridning. Du skulle behöva välja ett stort antal tavlor för ha en viss förvissning om att avkastningen blir vettig, säger hon.

- En annan hake är likviditeten i marknaden. Säljer du fondandelar så vet du att det finns en marknad med många tagare, men när du säljer enskilda föremål som hus eller ett konstverk så hittar du inte dina köpare lika lätt, så det är inte samma likviditet i en sådan marknad, säger Gunilla Nyström.

Kan man bli rik på att köpa och sälja konst?

- Ja, det kan man absolut. Vi har kunder som börjat med tomma händer, och har tjänat upp till en miljard kronor. Så det går, säger Michael Storåkers.

ANNONS

Blir en konstnär alltid mer värdefull som död?

- Inte alltid. Det som är bra är att produktionen blir begränsad för alltid. Men det kan också bli så att när en konstnär dör, passar många på att sälja, och då blir det ett överutbud under en period, och därmed en negativ effekt.

Samtida konst12 procent

Fotokonst12 procent

Kinesiskt porslin 17 procent

Källa: Mei Moses Fine Art Index

Dyraste konstverken

I oktober i år såldes Nils von Dardels modernistiska målning Vattenfallet för 25 miljoner kronor hos Bukowskis. Utgångsbudet var 14 miljoner kronor. Köparen är hemlig. Det är det

Det gamla rekordet var från 1988. Det var Dardels Den döende dandyn, som då såldes för 13 miljoner kronor till den göteborgske finansmannen Hans Thulin. Tavlan ägs i dag av Moderna museet.

I våras sålde auktionsfirman Sotheby's i London Edvard Munchs Skriet till Leon Black i USA för 789 miljoner kronor

Nedköp

En målning som gått upp och ner i pris är August Malmströms Grindslanten, som såldes till Curt Wrigfors för 16 miljoner 1991. När han gick i konkurs året efter såldes tavlan hos Bukowskis till en anonym köpare för två miljoner kronor.

ANNONS