Pizzaheros grundare Niklas Nilsson.
Pizzaheros grundare Niklas Nilsson.

Konkurrent värvar pizzerior i Göteborg

ANNONS
|

I går berättade GP att 44 pizzerior protesterar mot Onlinepizzas höga avgifter, som förra året gav nätjätten mer än fjorton miljoner i vinst - utan att ha bakat en enda pizza. I dag kan vi berätta att Onlinepizza inte har gjort den anmälan som krävs för att få leverera pizza.

–Transportörer av livsmedel är också livsmedelsföretag, konstaterar Gun Nyström, livsmedelsinspektör i Stockholms stad.

Onlinepizza har tidigare köpt in budtjänster, men har nyligen startat bolaget Valk fleet som kör ut pizzorna. Bägge företagen har sitt huvudsäte i Stockholm, men ingen av dem är registrerade som livsmedelstransportör.

–Tack för upplysningen, det måste jag kolla upp, meddelar Anders Signell som är vd i båda företagen.

ANNONS

Senare skriver han i ett sms att han är upptagen i möte, och ”jag hoppas att det skall vara på sin plats”.

Det här är inte första gången företaget hamnat i blåsväder. Förra året blev de stämda av konkurrenten Pizza24 som ansåg att Onlinepizza missbrukade sin dominerande ställning på marknaden, eftersom bolaget stängt ner terminaler till pizzerior som anslutit sig till andra beställningssajter.

Marknadsdomstolen tog aldrig ställning till frågan.

–Som det ser ut nu har staten godkänt ett monopol till Onlinepizza. Det går inte att ta mark från dem när de använder sådana här metoder, säger John Cavebring, vd på Gastrony och som driver sajten pizza24.se.

Onlinepizza menar i sin tur att deras konkurrenter agerar med oschyssta affärsmetoder och under falsk flagg uppmanat Onlinepizzas kunder att pröva andra beställningssajter.

–Det är okej för alla att vara dubbelanslutna, men vi väljer att inte jobba med restauranger som ansluter sig till konkurrenter som uteslutande har som idé att ta våra kunder och inte vill vitalisera branschen, säger Anders Signell, vd för Onlinepizza.

Enligt John Cavebring har kunder under flera år slussats från att beställa direkt hos pizzeriorna till att göra beställningen via nätet. När Onlinepizza stänger ner en terminal förlorar pizzerian genast sina gamla kunder som skickas vidare till en annan pizzeria.

ANNONS

En nedstängd terminal kan betyda tiotusentals kronor i minskad försäljning och vissa pizzerior klarar inte ett sådant inkomstbortfall. Nätjätten mister inga kunder utan kan fortsätta ta ut sina avgifter från den konkurrerande pizzerian.

–Ja, så kan man se det, men jag tror det kan vara på ett annat sätt. Vi har restauranger som gått ur och där konsumenterna inte följer med oss utan hellre stannar hos restaurangen, säger Anders Signell.

Pizzahero i Falun är ett annat företag som har surnat till. De har ändrat hemsida och dekaler för att inte sammanblandas med nätjätten.

–Ändå säger Onlinepizza att de avslutar samarbetet med restauranger som vill ansluta sig till mig. Ska jag säga nej till kunder för att de är anslutna till min konkurrent? Så går det inte att bedriva en affärsverksamhet, säger grundaren Niklas Nilsson.

Han har därför anmält Onlinepizza till Konkurrensverket. Enligt ansvarig handläggare kan det ta alltifrån någon månad till något år att utreda ärendet. Onlinepizza håller inte med om Pizzaheros beskrivning.

Avgiften hos Pizzahero är lite mer än en tredjedel så stor och därför kommer de 44 pizzeriorna i Göteborgsområdet som är missnöjda med Onlinepizza att ansluta sig till Pizzahero. Sedan får framtiden utvisa om de får vara dubbelanslutna eller inte.

ANNONS

FAKTA: Detta har hänt

Under flera års tid har Onlinepizza höjt sina avgifter för pizzerior som vill ingå i nätjättens beställningstjänst där kunder kan beställa pizza i sitt närområde. Förra året gjorde företaget mer än fjorton miljoner i vinst - utan att baka en enda pizza.

Vissa år har avgiftshöjningen bara varit en procentenhet, andra år har den varit två procentenheter. I dag är avgiften 13 procent + moms för pizzerior som har egen utkörning och 26 procent + moms när Onlinepizza ordnar utkörningen.

44 pizzerior i Göteborgsområdet har fått nog och skrivit på en namnlista mot höga avgifter.

ANNONS