Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilförsäljningen minskar, men Volvo och Volkswagen ligger i toppen av nyregistrerade fordon. Bild: Christine Olsson/TT
Bilförsäljningen minskar, men Volvo och Volkswagen ligger i toppen av nyregistrerade fordon. Bild: Christine Olsson/TT

Konjunkturen nedåt – färre sålda bilar, laddbara ökar

Försäljningen av nya bilar fortsätter att minska i Sverige, men elbilarna fortsätter att öka. Det visar siffrorna för april.
Laddbara fordon fortsätter att öka, så också av Volvo..
Laddbara fordon fortsätter att öka, så också av Volvo..

Nybilsregistreringarna fortsatte att minska i april, närmare bestämt med 11,6 procent till 30 253 nya bilar jämfört med samma månad i fjol. Hittills i år ligger nedgången på 14,4 procent, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Vd Mattias Bergman pekar på att april i fjol var den bästa aprilmånaden någonsin, så en minskning var väntad. Förutom konjunkturnedgången pekar han på färre nyregistrerade bilar efter att den nya testcykeln av bilar infördes, WLTP – leveranstiderna har blivit längre.

Däremot ökade registreringarna av nya laddbara bilar, hybrider och rena elbilar, med 44 procent. Andelen laddbara bilar av totala nyregistreringarna steg därmed till 10 procent, upp från 6 procent i april i fjol.

Värt att notera är att den tydliga minskning av dieselbilar som märkts tidigare har upphört – andelen dieselfordon av de nya bilarna ligger nu kring 35–40 procent. Bil Sweden menar att dieselfordon som tankas med biobränsle är viktiga för att minska klimatpåverkan – fordonen släpper i snitt ut mindre av klimatpåverkande koldioxid än bensinbilar, men släpper ut mer mer miljö- och hälsopåverkande kväveoxid. Dieselfordon kom i kraftigt fokus efter utsläppsskandalerna i Tyskland 2015 då bilmärkens fordon visade sig släppa ut betydligt mer kväveoxider än vad de angivit.

Ser man till enskilda modeller är det Volvo V60 och S60 som sålt bäst hittills i år. Därefter kommer i nämnd ordning Volvo S90/V90, Volkswagen Golf, Volvo XC60 samt Volkswagen Tiguan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.