Sommarens omfattande skogsbränder blev en dyr historia. Arkivbild.
Sommarens omfattande skogsbränder blev en dyr historia. Arkivbild.

Kommuner söker mer ersättning för bränderna

I höstas fick MSB 350 miljoner kronor från staten främst för att täcka kostnaderna för sommarens skogsbränder. Pengarna har delats ut – men kommunerna har ansökt om ytterligare 80 miljoner.

ANNONS
|

Ungefär 35 kommuner har under hösten tagit del av bidraget på 350 miljoner kronor. Men ersättningsbeloppet kommer inte att stanna där, säger Torkel Schlegel, seniorjurist vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

- Det var det vi hann betala ut. VI har fortfarande flera ansökningar liggandes som vi inte hunnit hantera på ungefär 80 miljoner kronor, säger Torkel Schlegel.

ANNONS

- I princip varje krona av de 80 miljonerna har kommunerna rätt till. De vet vad de kan få ersättning för och gör sina ansökningar korrekt efter det, tillägger han.

Hur stor slutnotan kommer att bli är det enligt myndigheten för tidigt att säga.

- Jag är säker på att ännu fler ansökningar kommer att komma in även under februari och kanske även mars.

Mest ersättning har ett antal kommuner i Jämtland fått, samt Trängslet kommun i Dalarna och Ljusdals kommun – som i somras behövde den enskilt dyraste räddningsinsatsen.

- Vi pratar om kostnader runt hundra miljoner kronor, säger Schlegel.

Men eftersom Ljusdal inte själva hade möjlighet att ligga ute med så mycket pengar fick de hjälp av andra kommuner, som alla nu ska ersättas.

ANNONS
TT

ANNONS