Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.


Produktion av runda knäckebrödskakor hos  Leksands Knäckebröd. Arkivbild. Bild: Ulf Palm/TT
Produktion av runda knäckebrödskakor hos Leksands Knäckebröd. Arkivbild. Bild: Ulf Palm/TT

Knäckebröd återkallas – innehåller mögelgift

Leksand Knäckebröd återkallar ett antal produkter efter att man upptäckt för höga halter av ochratoxin, ett mögelgift.

Det är Brungräddat Knäcke Rund, Brungräddat Knäcke Trekant, Minirut Brungräddat samt Rundrut Normalgräddat från Leksands Knäckebröd med bäst före-datum 2022-01-09 och 2022-01-10 som återkallas efter upptäckten, uppger Leksand Knäckebröd i ett pressmeddelande.

Det var vid en provtagning som de högarna halterna av ochratoxin uppdagades. Kunder som har köpt någon av produkterna uppmanas att slänga dem och kontakta Leksand Knäckebröds kundservice.

LÄS MER: Orkla återkallar kosttillskott

Tillverkaren: ”Ser allvarligt på det inträffade”

”Leksands Knäckebröd beklagar och ser allvarligt på det inträffade. Produktsäkerhet och konsumenternas förtroende är av högsta prioritet och mätningar sker kontinuerligt”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

De skriver också att varken andra produkter, eller de omnämnde produkterna med andra bäst före-datum, är drabbade.

LÄS MER: Flytvästar återkallas för åtgärd

Kan vara cancerframkallande

Ochratoxin är ett så kallat mögelgift som kan bildas av mögelsvampar som växer på vegetabilier och organiskt material, enligt Livsmedelsverket. Det kan förekomma i exempelvis spannmål, kaffe, vin, torkade baljväxter och kryddor.

Studier på djur har visat att för hög konsumtion av ochratoxin bland annat kan orsaka skador på njure, nervsystem och foster. Det kan också vara cancerframkallande.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.