Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Klarna sparkar 700

Klarna ska säga upp 700 personer, 10 procent av personalstyrkan, enligt uppgifter till flera medier.
Det ska personalen ha fått information om på ett möte under måndagen.

Uppsägningarna gäller på hela företaget, på alla avdelningar, skriver Svenska Dagbladet. Beskedet till de anställda kom under ett förinspelat meddelande från ledningen under ett möte på måndagseftermiddagen.

På mötet ska personalen också ha uppmanats att jobba hemifrån resten av veckan, skriver SvD.

– Jag är van vid att dela bra och dåliga nyheter. Men i dag ska jag dela den svåraste nyheten hittills, säger företagets vd Sebastian Siemiatkowski i ett pressmeddelande som kom kort efter att personalen informerats om nedskärningen.

700 tjänster

Exakt hur många tjänster som försvinner från Klarna är oklart. Ett mer precist besked tros komma senare i veckan.

I ett uttalande på Klarnas hemsida framgår att 10 procent av personalstyrkan omfattas av det presenterade sparpaketet som nedskärningen ingår i.

Klarna har i dag 7 000 anställda, vilket innebär att 700 tjänster påverkas av beskedet. Det bekräftar Filippa Bolz, kommunikatör på Klarna, för nyhetssajten Breakit.

Även Dagens Industri har fått samma bekräftelse och rapporterar att det rör sig om 700 tjänster.

– Kollegor och vänner som påverkas av nedskärningen kommer att få en inbjudan till ett samtal inom de närmsta dagarna. Under detta möte kommer du att få ytterligare information om nästa steg, säger Sebastian Siemiatkowski i pressmeddelandet.

”En annorlunda värld”

Under de senaste åren har betaljätten Klarna växt i en explosionsartad takt. Men kapitalmarknaden för snabbväxande teknikbolag har haft en tuff vår. Det bekräftar Sebastian Siemiatkowski i pressmeddelandet.

– När vi satte våra mål för 2022 under hösten så var det en väldigt annorlunda värld än den vi har i dag, säger han och lyfter Rysslands invasion av Ukraina som en bidragande orsak.

Nyheten kommer bara några dagar efter att Wall Street Journal publicerat uppgifter om att Klarnas värdering fallit med 30 procent sedan juni förra året. Då värderades bolaget till runt 300 miljarder kronor.

Satsning i Göteborg

I december meddelade Klarna att företaget skulle öppna en ”produktutvecklings-hub” i Göteborg. Det nya kontoret skulle fokusera på att förbättra företagets tekniska produktutveckling och skulle skapa omkring 500 nya jobbtillfällen.

Då, i december förra året, fanns varken adress eller datum för var och när det nya Göteborgskontoret skulle öppna. I dagsläget finns ingen uppgifter om vad som kommer att hända med nysatsningen.

LÄS OCKSÅ: Klarna ska utredas för felaktig behandling av personuppgifter

LÄS OCKSÅ: Vårdbolaget Kry varslar stor del av personalen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.