Alexandra "Kissie" Nilsson. Arkivbild.
Alexandra "Kissie" Nilsson. Arkivbild.

Kissie stäms av KO för smygreklam

Kissie stäms för smygreklam. Konsumentombudsmannen drar bloggaren inför domstol och menar att flera av hennes inlägg strider mot marknadsföringslagen.

ANNONS
|

Bloggaren Alexandra "Kissie" Nilsson dras inför domstol för smygreklam, meddelar Konsumentombudsmannen (KO) i ett pressmeddelande.

Myndigheten inledde i våras en granskning av inlägg som Kissie gjort på sin blogg och på Instagram, där hon gjorde reklam för ett företag som köper begagnade mobiltelefoner. Enligt Göteborgs-Posten hade företaget betalat 45000 kronor för inläggen.

KO anser att det inte tydligt framgår att inläggen är reklam eller att det är det aktuella företaget som står bakom reklamen, vilket strider mot marknadsföringslagen. Genom stämningen, som även riktar sig mot Kisses samarbetspartner Tourn Media, vill myndigheten att domstolen ska fastställa en klarare praxis för reklammarkeringar.

ANNONS

Företagets vd Robin Stenman välkomnar en domstolsprövning.

- KO väljer att pröva oss i domstol och det är förstås inte roligt, men samtidigt tycker vi att det är väldigt viktigt att de här frågorna prövas. Det finns riktlinjer i dag, men det finns ingen praxis och är bra om vi får det. Vad krävs för att man ska vara tillräckligt tydlig? säger han till TT.

TT har sökt Alexandra Nilsson.

FAKTA: Kissie

Heter: Alexandra Barbara Nilsson.

Är: 25-årig bloggare från Stockholm.

Tidigare: Startade Kissies blogg 2007. Två år senare gick den om bloggen Blondinbella som den mest lästa i Sverige. Skapade stor uppmärksamhet när hon avslöjades ha spridit klistermärken med propaganda för nazistiska Nationalsocialistisk front. I samband med avslöjandet hotade hon journalisten Pascal Engman, vilket ledde till att hon polisanmäldes. Anmälan togs tillbaka sedan Kissie bett om ursäkt. Hon gick senare ut med ett offentligt avståndstagande från nazism och rasism.

Aktuell: Publicerar i dagarna boken "Hatad och älskad".

Källor: Nyheter 24, Aftonbladet, TT:s arkiv.

ANNONS