STOCKHOLM 20171107TELE2, telefoniFoto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010
STOCKHOLM 20171107TELE2, telefoniFoto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010 Bild: Janerik Henriksson/TT

Kinnevik säljer Tele2

Stenbeckssfärens maktbolag Kinnevik säljer hela sitt innehav i telekomjätten Tele2 – en affär som uppgår till 13 miljarder kronor.

ANNONS
|

Stenbeckfamiljens investmentbolag Kinnevik säljer hela sitt innehav i telekombolaget Tele2 till Freya Investissement, ett bolag som kontrolleras gemensamt av den europeiska telekomkoncernen iliad och dess styrelseordförande och grundare Xavier Niel genom NJJ Holding. Det skriver Kinnevik i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

Priset för Tele2 uppgår till 13 miljarder kronor.

”Iliad-koncernen och Tele2-koncernen har mycket gemensamt. Vi tror båda på innovationskraft och vikten av en entreprenörsanda. Vår affärssektor i Europa är mycket krävande. Vi har därför stor respekt för det som Tele2:s aktieägare, ledning och team har åstadkommit, och vi är mycket glada över att Kinnevik har valt Freya som Tele2:s nya storägare”, kommenterar Iliads koncernchef Thomas Reynaud i pressmeddelandet.

ANNONS

Grundsten i Kinnevik

Telekomjätten Tele2 har varit central för Stenbeckssfärens affärsbyggande, noterar investmentbolagets vd Georgi Ganev i en kommentar.

"Dess starka värdeskapande har varit fundamentalt för skapandet av dagens Kinnevik, och har drivit såväl Kinneviks historiska utdelningsflöde till aktieägarna som den strategiska transformationen till en ledande europeisk tillväxtinvesterare, vilket vi är stolta och tacksamma för".

Kinneviks innehav i Tele2 uppgår inför transaktionerna till 20,7 miljoner A-aktier och 116,9 miljoner B-aktier.

Enligt Kinnevik innebär uppgörelsen att Kinnevik får en premie på 13 procent jämfört med stängningskursen för Tele2:s B-aktie i fredags.

Rusar på börsen

Tele2 grundades av Jan Stenbeck i början av 80-talet och har sedan sammanslagningen med Comhem 2018 omkring två miljoner kunder i Sverige, skriver bolaget på sin hemsida.

Strax efter öppning rusar Tele2 och Kinnevik på Stockholmsbörsen. Både A- och B-aktierna i bolagen noterar 8-procentiga ökningar i den inledande handeln.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS