En stor kinesisk koncern uppges vilja förvärva svenska Electrolux, rapporterar Bloomberg.
En stor kinesisk koncern uppges vilja förvärva svenska Electrolux, rapporterar Bloomberg. Bild: Christine Olsson/TT

Kinesiska Midea vill köpa Electrolux uppger Bloomberg

Kinesiska Midea Group vill köpa svenska Electrolux, enligt amerikanska Bloomberg. Den kinesiska bolaget ska de senaste veckorna närmat sig det stora, anrika svenska vitvarumärket, enligt amerikanska nyhetssajten. Skulle de lyckas är det ett av de största kinesiska förvärven som har gjorts.

ANNONS
|

Bloomberg hänvisar till källor med insyn och uppger att kinesiska koncernen Midea, som också har vitvaror och hemelektronik som ett av affärsområdena, ska ha tagit kontakt med sin svenska branschkollega om ett möjligt förvärv. Electrolux verkar i premiumsegmentet, noterar Bloomberg. Bloomberg kallar det ”vågat” av den kinesiska koncernen, då det politiskt blivit känsligare med förvärv från Kina under senare år.

Electrolux ska än så länge inte varit mottagligt för det intresse det kinesiska bolaget har visat, enligt Bloomberg.

Även sydkoreansk jätte är intresserad

Enligt den amerikanska sajten ska även Samsung ha visat intresse för Electrolux under senare tid.

Bloomberg konstaterar att Electrolux visade starka siffror i fredags vilket fick aktiekursen att stiga.

ANNONS

Man kan konstatera att den svenska kronan är svagt värderad för tillfället.

Electrolux hade en omsättning på cirka 135 miljarder kronor ifjol och 51 000 anställda. Det kan jämföras med den kinesiska jätten Midea Group som har en omsättning på motsvarande 550 miljarder kronor och 166 000 anställda. Electrolux är listad bland storbolagen på Stockholmsbörsen medan Midea är noterat vid börsen i kinesiska Shenzhen.

Skulle det kinesiska bolaget lyckas förvärva Electrolux skulle det bli ett av de största förvärven ett kinesiskt bolag gjort av ett europeiskt – där Volvo Cars sedan tidigare är en av de största, då det förvärvades av Geely 2010.

LÄS MER:Electrolux rusade på börsen

LÄS MER:Electrolux får leta ny köpare

LÄS MER:Electrolux anklagas för prisstyrning

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS