Förbjudna staden vid Himmelska fridens torg.
Kinesiska kommunistpartiet har infiltrerat flera svenska storbolag, bland annat SKF och Volvo Cars, enligt en läckt databas. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Kinesisk infiltration i göteborgska storbolag

Flera göteborgska storföretag som Volvo Cars, SKF och svensk-brittiska Astra Zeneca kan ha infiltrerats av det kinesiska kommunistpartiet, uppger SvD och hänvisar en läckt databas som tidningen har tillgång till.

ANNONS
|

Ericsson, ABB, Ikea, Autoliv, Volvo Cars och SKF är bland svenska bolagen som anställt partimedlemmar ur Kinas styrande kommunistparti, visar läckt databas, som Svenska Dagbladet tagit del av.

Redan tidigare i veckan rapporterade australisk och brittisk press om att en mängd globala västerländska bolag har infiltrerats av personal som tillhör det kinesiska kommunistpartiet, efter att ha fått tillgång till en läckt databas med uppgifter om närmare två miljoner registrerade kinesiska partimedlemmar.

LÄS MER:Huawei portas – kopplas till Kinas spionage

LÄS MER:Kinas ambassadör: Vi kan straffa Ericsson

Volvo Cars och SKF har personal som tillhör partiet

Bland de infiltrerade företagen finns bland andra svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca och amerikanska Pfizer, som båda framställt vaccin mot covid-19, har tillsammans 123 anställda som är medlemmar i det kinesiska kommunistpartiet, skriver tidningen.

ANNONS

I SvD:s granskning av den läckta databasen visar det sig att en rad svenska storföretag har anställd personal som är partimedlemmar, främst i Shanghaiområdet; SKF 66, Volvo Cars 47 och Volvo Construction Equipment har tio i personalen.

Andra svenska storföretag som Ericsson har 296 anställda, Ikea 144, ABB 230 och Autoliv 92.

Oklart om alla agerar för partiets räkning

Om alla de anställda partimedlemmarna agerar för kinesiska kommunistpartiets räkning är oklart, säger David Robinson till SvD.

Han är medgrundare till cybersäkerhetsbolaget Internet 2.0, som har verifierat listan tillsammans med bland andra den internationella demokratiorganisationen Inter-Parliamentary Alliance on China, samt tidningarna The Australian och The Daily Mail.

– Kineser kan vara med i partiet av olika anledningar, till exempel för att få ett bättre jobb, säger Robinson till SvD.

Från Volvo Cars kommenterar man de utländska uppgifterna om infiltrering följande:

– Volvo Cars är ett privatägt företag. Vi registrerar inte våra medarbetares politiska åsikter, skriver Maria Dagman presstalesperson för Volvo Cars.

SKF gör inte heller någon politisk registrering på arbetsplatserna.

– Vi har drygt 40.000 medarbetare runt om i världen, varav ca 6.000 i Kina. Alla SKF anställda har rätt att tillhöra det politiska parti de vill och detta är inget som bolaget kan eller bör påverka, skriver kommunikationschefen Theo Kjellberg.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS