En bankanställd i Sichuanprovinsen, i sydvästra Kina, desinficerar sedlar. Landets ekonomiska återhämtning efter pandemin går som tåget. Arkivbild.
En bankanställd i Sichuanprovinsen, i sydvästra Kina, desinficerar sedlar. Landets ekonomiska återhämtning efter pandemin går som tåget. Arkivbild. Bild: Chinatopix/AP/TT

Kinas tillväxt ökar i styrka

Kina, världens näst största ekonomi, fortsätter sin starka återhämtning efter att covid-19-pandemin slog ut stora delar av landets industri och detaljhandel i början av året. Ökad inhemsk konsumtion och export driver på utvecklingen, enligt färsk statistik.

ANNONS

Kinas tillväxt under tredje kvartalet blev 4,9 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Det var något mindre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en tillväxt på 5,2 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters.

Men det var betydligt mer än tillväxten på 3,2 procent i andra kvartalet, då konsumtionen fortfarande bromsades av nedstängningar.

Jojoeffekten

– Det är den här jojoeffekten. Det är en kraft nedåt, sedan när jojon når botten och snöret tar slut så går den upp av sig själv. Det vi ser nu var helt väntat. Det är egentligen väldigt svårt att bedöma styrkan i uppgången, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

ANNONS

Han tror att vi kommer att kunna få se rejäla uppstudsar i andra länder också.

– Samtidigt är vi nu i ett läge då viruset tar ny fart, och det ger en del frågetecken inför fjärde kvartalet.

De bästa indikatorerna för aktivitetsnivån i ekonomin är enligt Bergqvist mått som trafikflöden och elkonsumtion.

Han lägger samtidigt in en brasklapp när det gäller kinesisk statistik.

– Kina är alltid först, bara två veckor efter att kvartalet tagit slut kommer de med sina siffror. Och de reviderar aldrig efteråt, säger han.

Draghjälpen från detaljhandeln tilltog under tredje kvartalet. I september ökade Kinas detaljhandel med 3,3 procent, den största ökningen sedan december i fjol. I augusti låg ökningen på 0,5 procent.

Konsumtionen släpar efter

Men konsumtionen i Kina släpar efter den industriella återhämtningen, bland annat till följd av fler arbetslösa och att efterfrågan bland hushållen dämpas av oro för smittspridning trots att många restriktioner för att bromsa coronavirusets utbredning har tagits bort.

Under första kvartalet rasade Kinas BNP med 6,8 procent i årstakt, till följd av nedstängningar av stora delar av landet efter covid-19-utbrottet i den kinesiska storstaden Wuhan.

BNP-raset, det första sedan 1990-talet i Kina, är dock med råge återhämtat sedan dess. Slår man samman årets första nio månader växte Kinas ekonomi med 0,7 procent jämfört med ett år tidigare, enligt den kinesiska statistikbyrån NBS.

ANNONS

Internationella valutafonden (IMF) räknar med att Kinas ekonomi för helåret kommer att växa med 1,9 procent. Det kan jämföras med prognoserna för eurozonen och USA, som ligger på minus 8,3 respektive minus 4,3 procent.

Johanna Cederblad/TT

Joakim Goksör/TT

ANNONS