Kinas ambassadör i stor GP-intervju – riktar hård kritik mot media, politiker och Gui Minhai

Krisen mellan Sverige och Kina beror helt och hållet på svenska politiker och medier, inklusive GP, enligt Kinas ambassadör. Men han vill inte peka ut några felaktiga artiklar. Till GP säger han nu att den svenske medborgaren Gui Minhai kommer åtalas, att det skulle få konsekvenser om Göteborg bröt samarbetet med Shanghai – och att den svenska regeringens agerande är odemokratiskt.

ANNONS
|

GP kunde under torsdagen berätta att den kinesiske ambassadören i Sverige, Gui Congyou, på ett seminarium i Göteborg sa att det svenska utbytet inom ekonomi och handel skulle drabbas av regeringens agerande i fallet Gui Minhai. Efter seminariet utvecklade han att landet skulle införa begränsningar inom området, en väsentlig upptrappning av den pågående diplomatiska krisen mellan Sverige och världens näst största ekonomiska stormakt.

LÄS MER:Kinas ambassadör till GP: Handelsrestriktioner ska införas mot Sverige

Gui Congyou, Kinas Sverigeambassadör i samband med ett seminarium på Göteborgs universitet på onsdagen.
Gui Congyou, Kinas Sverigeambassadör i samband med ett seminarium på Göteborgs universitet på onsdagen. Bild: Anders Ylander

Tidigare samma dag träffar ambassadören, som har gjort sig känd för sin frispråkighet och hårda stil, GP för en stor intervju om krisen. Han anländer tillsammans med ett entourage av attachéer och sekreterare i svarta kostymer, bland annat från ambassadens politiska avdelning.

ANNONS

Redan innan första frågan är ställd har han börjat kritisera svenska medier i allmänhet och Göteborgs-Posten i synnerhet.

– Göteborgs-Postens rapportering om Kina är alldeles för negativ, säger Gui Congyou.

Det tycker du?

– Ja.

Jämfört med vad du tycker om andra tidningar också?

– Det är till och med så att den är ännu mer negativ än andra tidningar. Några artiklar är objektiva, men annars är det bara kritik och förolämpningar mot Kina.

Ge ett exempel, vilka artiklar är inte bra?

– Det är för många.

Gui Congyou uppger att debattartiklar som har skrivits av hans medarbetare har refuserats.

– De har getts till era redaktörer, inte en har accepterats. Vad är det för yttrandefrihet?

LÄS MER:EU står på Sveriges sida efter handelshot från Kina

När våra redaktörer väljer artiklar ska de titta på deras nyhetsvärde. Det handlar inte bara om att vem som helst får säga vad de vill.

– Vad är det då för yttrandefrihet? Vi har också en mun, vi vill också prata och säga det vi tänker. Då är det selektiv yttrandefrihet. Er yttrandefrihet kan bara kallas selektiv yttrandefrihet.

Gui Congyou anländer till intervjun i GP-huset.
Gui Congyou anländer till intervjun i GP-huset. Bild: Anders Ylander

LÄS MER:6 december: Kinas handelshot mot Sverige

Anser att det är medias fel att relationerna är ansträngda

Kina har omfattande censur och kritik mot centralregeringen tillåts sällan. I Reportrar utan gränsers pressfrihetsrankning ligger Sverige på tredje plats i världen. Kina ligger nästan sist, på plats 177 av 180. De enda länderna som bedöms ha mindre pressfrihet är Eritrea, Nordkorea och Turkmenistan. Gui Congyou återkommer till kritiken mot den svenska pressen flera gånger under intervjun.

ANNONS

Som du ser det, varför är de svensk-kinesiska relationerna så ansträngda?

– Det är för att en del av er hela tiden kritiserar, attackerar, till och med svartmålar Kina och sprider falska nyheter om Kina i media. En del av er är självgoda, nedlåtande och blandar er i kinesiska inre angelägenheter. Det är roten till att de kinesisk-svenska relationerna är ansträngda, säger Gui Congyou.

LÄS MER:Svårt att tolka kinesiskt handelshot

Relationerna med Kina har försämrats under flera år. Den senaste månaden har konflikten dragits till sin spets när ambassadören har hotat Sveriges regering med konsekvenser för att kulturministern medverkade på organisationen Svenska PEN:s utdelning av ett pris till den fängslade svenska medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai.

– Särskilt att en del högt uppsatta personer i er regering, politiker, kulturministern, att de besöker en sådan här så kallad prisceremoni, visar att er regering stödjer det här felaktiga agerandet från svenska PEN. Självklart måste de bära motsvarande konsekvenser. Det här allvarligt felaktiga agerandet från svenska regeringen och svenska PEN kommer att ha allvarlig negativ påverkan på kulturutbytet och samarbetet inom ekonomi och handel. De här konsekvenserna får en del svenskar skylla sig själva för.

LÄS MER:Kulturministern trotsade Kinas hot

LÄS MER:Experter: Kinesiska sanktioner kan bli symboliskt viktiga markeringar

Reaktionerna i Sverige har varit skarpa – bland annat har lokala samarbeten med Kina ifrågasatts i städer över hela landet. I Göteborg har Sverigedemokraterna föreslagit att samarbetet med Shanghai ska avbrytas. Även Vänsterpartiet har uttryckt att de vill avbryta samarbetet. Frågan ska behandlas i kommunstyrelsen nästa vecka. Att motsätta sig samarbetet är enligt ambassadören ”trångsynt, ensidigt och otidsenligt”.

ANNONS

Så om det blir ett sådant beslut, skulle det få konsekvenser, som du ser det?

– Självklart skulle det få konsekvenser. Det är inte nyttigt för våra två länders intressen och överensstämmer inte med Göteborgs folks och Shanghais folks förhoppningar om att utveckla goda relationer, säger Gui Congyou.

– Vi hoppas att de tänker efter tre gånger innan de agerar och anpassar sig till tiden och de båda ländernas folks intressen och förhoppningar.

Om Göteborg avbryter samarbetet med Shanghai får det konsekvenser, säger Kinas ambassadör.
Om Göteborg avbryter samarbetet med Shanghai får det konsekvenser, säger Kinas ambassadör. Bild: Anders Ylander

Utrikespolitiska institutet konstaterade i somras i en rapport att Kina har bedrivit en kampanj i Sverige som inneburit omfattande kritik mot media, journalister, forskare, aktivister, myndigheter och politiker. Enligt rapportförfattarna var ett möjligt mål för kampanjen att visa andra länder priset för att offentligt motsätta sig Kina. Andra möjliga mål som angavs var att pressa svenska myndigheter och den allmänna opinionen i en riktning som passar Kinas politiska ambitioner.

LÄS MER:Handelskonflikt mellan Sverige och Kina kan bli en fråga för hela EU

Samtidigt visar en opinionsundersökning som den amerikanska organisationen Pew Research Center genomfört att 70 procent av svenskarna är negativt inställda till Kina, en kraftig ökning från året innan. Totalt 17 europeiska länder ingår i undersökningen, inklusive Ryssland och Turkiet, och Sverige är det land i Europa där flest är negativa mot Kina. Bara i Japan är andelen med negativ inställning mot landet högre.

ANNONS

Med tanke på dessa omständigheter, är Kinas strategi mot Sverige framgångsrik?

– Jag sa nyss, ärligt talat så är det första gången jag hör att Kina har en strategi, det här ordet, mot Sverige. Åtminstone fram tills nu har vi i diplomatin gentemot Sverige aldrig nämnt ordet strategi. Vi har bara utvecklat vänskapliga samarbetsrelationer med Sverige baserade på vänskap och samarbete mellan världens länder. Grunden för dem är ömsesidig respekt, jämlikt bemötande och att inte blanda sig i varandras inrikespolitik.

Men med den vänskapliga bakgrunden – kan man säga att reaktionerna som vi pratat om är ett misslyckande från kinesiskt perspektiv?

– Kina har hela tiden velat utveckla vänskapliga samarbetsrelationer med Sverige med grund i ömsesidig respekt, jämlikt bemötande, icke-inblandning i interna angelägenheter, säger Gui Congyou.

Regeringens politik "odemokratisk"

Under hela intervjun i ett konferensrum på markplan i GP-huset sitter de svartklädda männen, varav två inte presenterat sig, och antecknar vad som sägs. Ambassadörens kavajslag pryds av en svensk och en kinesisk flagga.

LÄS MER:Ann Lindes svar efter utspelet om handelsrestriktioner: "Vill inte spekulera"

Svenska regeringens Kinapolitik är odemokratisk, menar ambassadören.
Svenska regeringens Kinapolitik är odemokratisk, menar ambassadören. Bild: Anders Ylander

Trots att en övervägande majoritet av den svenska befolkningen alltså är negativa mot Kina enligt den undersökning som gjordes tidigare i år, säger Gui Congyou att han har en helt annan bild.

– Jag reser runt och besöker olika platser i Sverige och träffar personer från olika delar av samhället. Vår dialog är väldigt vänlig och de vill samarbeta. Den allmänna opinionen i Sverige är för vänskapligt samarbete med Kina. Men tyvärr, det är beklagansvärt, på grund av att en del av era politiker och medier är fördomsfulla mot Kina och varje dag grundlöst kritiserar, till och med svartmålar och attackerar Kina, så har det lett till att folkviljan till vänskapligt samarbete inte kunnat omvandlas till den svenska regeringens linje i politiken gentemot Kina. Så jag tycker att den svenska regeringens politik mot Kina inte stämmer överens med den allmänna opinionen, säger Gui Congyou.

ANNONS

– Man bör säga att den inte har reflekterat den absoluta majoriteten av svenska folkets vänskapliga och samarbetsvilliga tankar och förhoppningar gentemot Kina. Så den politik som den svenska regeringen nu bedriver mot Kina är odemokratisk.

Har inte den kinesiska regeringens agerande och politik något alls att göra med de här reaktionerna, till exempel att 70 procent av svenskarna är negativa till Kina?

– Vilken politik den kinesiska regeringen för är Kinas interna angelägenheter. Inga länder, organisationer eller privatpersoner har rätt att blanda sig i det.

Jag undrar bara: påverkar inte vad den kinesiska regeringen och kinesiska ambassaden gör hur svenska folket ser på Kina?

– Jag hoppas att Kinas regerings och vår ambassads agerande kan ändra en del svenska politiker och medias attityd mot Kina, att de ska se på Kina på ett objektivt, verkligt och fullständigt sätt och inte elakartat attackera och svartmåla Kina. Och inte hela dagarna sprida falska nyheter om Kina.

Gui Minhai kommer åtalas, enligt ambassadören

En av de stora stötestenarna i relationerna mellan Kina och Sverige är alltså Gui Minhai, en svensk medborgare som under flera år bodde i Göteborg. Han försvann från sin semesterbostad i Thailand för mer än fyra år sedan och dök sedan upp i Fastlandskina där han på statlig TV erkände brott, något som bedömare menar var påtvingat. Först anklagades han för en trafikolycka där en kvinna ska ha dött. Efter omkring två år meddelades att Gui Minhai släppts men han greps snart igen när han reste med tåg tillsammans med svenska diplomater. Nu anklagas han istället för att ha spridit statshemligheter, men vad anklagelserna grundar sig i har inte offentliggjorts. Han har inte heller åtalats för detta.

ANNONS

Varför är fallet Gui Minhai så känsligt för den kinesiska regeringen?

– Eftersom Gui Minhai bröt mot lagen i Kina. Vi måste agera enligt lagen. Det är vår juridiska suveränitet. Ska ni blanda er i vår juridiska suveränitet? Det är väldigt enkelt.

Men den här reaktionen verkar väldigt stark från ett utomstående perspektiv. Det är väl inte alla fall som skulle få en så stark reaktion?

– Ni i Sverige har fördomar och blandar er i Kinas nationella suveränitet. Skulle vi då inte reagera kraftfullt?

Jag skulle också vilja fråga, var befinner han sig nu?

– Han är där han ska vara. Han blir hanterad enligt lagen av kinesiska polisen och rättsväsendet.

Du kan inte säga konkret, vilken stad eller…?

– Han är där han ska vara. Var han befinner sig ligger också inom Kinas juridiska suveränitet.

Hur kommer hans fall att utvecklas?

– Hanteras enligt lagen.

Det har inte kommit någon information det senaste och han har inte åtalats?

– Att hantera det enligt lagen innefattar att utreda, åtala och döma. Nu befinner sig det här fallet i den processen.

Kommer det att komma ett åtal?

– Självklart.

Hur länge kommer det dröja?

ANNONS

– Du måste förstå att Kina är en rättsstat som hanterar saker enligt lagen. Det här fallet hanteras enligt lagen. Först gripande, sedan utredning enligt lagen, åtal och dom. De här faserna ska hanteras enligt lagen.

Rättssystemet i Kina kallas formellt ”en socialistisk rättsstat med kinesiska särdrag” och högsta domstolens chef har kallat rättsväsendets oberoende för en västerländsk fälla. Kommunistpartiets generalsekreterare och landets president Xi Jinping har befäst partiets överhöghet över rättsväsendet. I en artikel i partiets tidskrift om politisk teori skrev Xi i våras att man för första gången i partiets historia skulle etablera en kommitté med målet att stärka partiets ledarskap över rättsstaten.

Ambassadörens schema är ansträngt och tiden som är avsatt för intervjun är noga avvägd. De fyra männen skyndar efter sista frågan ut från GP-huset. Efteråt får vi veta att de då begett sig ned till Varberg. Där träffar ambassadören Jan Myrdal, en mångårig Kinavän som bland annat argumenterat för Mao Zedongs regim. Gui Congyou kommer på kvällens seminarium att beskriva Myrdals berättelser från Kina som en förebild, i jämförelse med svenska mediers rapportering.

LÄS MER:Omdiskuterad ambassadör dök upp hos Myrdal

ANNONS