Kinas president Xi Jinping.
Kinas president Xi Jinping.

Kina: Vi kämpar till slutet i ett handelskrig

USA:s president Donald Trump föreslår tullar på kinesiska produkter för 50 miljarder dollar – det första steget av många åtgärder mot Peking enligt Trump. Kina hotar nu med att försvara sig med alla åtgärder som krävs om ett handelskrig bryter ut.

ANNONS
|

Trumps besked kom under ett tal i Vita huset, där han meddelade att tullarna kan komma att bli ännu högre – 60 miljarder dollar. Dessutom väntar ytterligare åtgärder. Trump ska ge finansdepartementet i uppdrag att föreslå åtgärder som ska minska möjligheten till kinesiska investeringar i USA, rapporterar Reuters.

USA kommer även att stämma Kina hos Världshandelsorganisationen WTO. Hur stämningen kommer att se ut är oklart. Men Trump säger i sitt anförande att WTO har varit en "katastrof" för USA och att landet behandlats orättvist vid tvister.

Kina hotar med svar

Kina uttrycker sitt "starka missnöje" med USA:s mångmiljardtullar mot landet.

ANNONS

"Om USA skulle starta ett handelskrig kommer Kina att kämpa till slutet för att försvara sina legitima intressen med alla åtgärder som krävs", skriver den kinesiska ambassaden i Washington i ett uttalande enligt Reuters.

Det nya tullbeslutet har spridit en ny våg av oro för handelskrig mellan världens två största ekonomier.

- Risken för ett handelskrig mellan Kina och USA trappas upp nu. Den här åtgärden är ju direkt riktad mot Kina och nu får vi se hur Kina svarar på det, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på den svenska stålindustrins branschorganisation Jernkontoret.

Ökad risk för handelskrig

Marc Sanctuary, forskare på Handelshögskolan, ser också en ökad risk för handelskrig mellan Kina och USA.

- USA testar just nu hur långt de kan gå, säger han.

Han tillägger att läget just nu präglas av stor osäkerhet och en risk för stora konsekvenser för hela det globala handelssystemet.

ANNONS

- Det är svårt att bygga upp och utveckla sådana här system, men så lätt att förstöra, säger han.

Kina har redan svarat verbalt på Trumps nya tullar. USA anklagas för återkommande brott mot internationella handelsregler i WTO-systemet, brott som enligt Kinas regering har skadat det globala handelsklimatet och försvagat det multilaterala handelssystemet.

Stöld av immateriella rättigheter

Kinesiska hot har även framförts om motåtgärder riktade mot amerikanska jordbruksprodukter som sojabönor.

- Kina vill inte ge sig in i ett handelskrig med någon. Men om någon tvingar oss att utkämpa ett handelskrig kommer vi varken vara rädda eller gömma oss, säger Hua Chunying, talesperson för Kinas utrikesdepartement.

Enligt USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer motiveras det nya tullbeslutet av en utredning som visar att Kina med statliga subventioner snedvrider konkurrensen och även ansvarar för stöld, påtryckningar och förvärv som gett kinesiska företag tillgång till immateriella rättigheter som tillhört amerikanska företag.

ANNONS

De nya Kinatullarna kommer sedan Trump tidigare i mars beslutat om USA-tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent, som träder i kraft på fredagen.

Kanada och Mexiko har redan undantagits från tullarna. Enligt ett besked från Lighthizer på torsdagen omfattas även EU av undantaget, liksom Argentina, Australien, Brasilien och Sydkorea.

TT

ANNONS