Kemikalieinspektionen anmäler Caia Cosmetics – ska ha haft giftigt ämne i smink

Kemikalieinspektionen har anmält Caia Cosmetics efter att myndigheten hittat ett förbjudet och giftigt pfas-ämne i en av bolagets ögonpennor. Det rapporterar Dagens Industri. Produkten är nu borttagen.

ANNONS
|

Caia Cosmetics frontas av influencern och medgrundaren Bianca Ingrosso. Märket är särskilt populärt hos yngre tjejer och kvinnor vilket inte minst märktes när kön ringlade lång i samband med att bolaget nyligen öppnade butik i Göteborg.

Nu polisanmäler Kemikalieinspektionen bolaget för ”misstänkt brott i verksamheten” enligt Dagens Industri.

Olaglig substans i ögonpenna

När myndigheten gjorde en större tillsyn av olika kosmetikaprodukter hittade den en olaglig substans i en av Caia Cosmetics ögonpennor: ”Caia Duo Eye Pencil”.

Ämnet heter ”perfluorononyl dimethicone” och beskrivs av Kemikalieinspektionen som misstänkt cancerframkallande och extremt svårnedbrytbart.

”Dessa ämnesgrupper kan ge allvarliga och irreversibla negativa effekter på både miljön och på människors hälsa”, står det i anmälan, enligt DI.

ANNONS

Myndigheten har inte koll på hur många pennor som sålts, men sedan april säljer Caia Cosmetics inte längre den aktuella produkten.

GP söker Caia Cosmetics för en kommentar.

LÄS MER:Svimning i kön till öppningen av Caia Cosmetics i Göteborg

LÄS MER:Köar ett dygn inför butiksöppning på NK

LÄS MER:Det här innebär Bianca Ingrossos 96 anmälningar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS