Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flytten av upphovsrätter kopplat till spelundret Minecraft gav statskassan miljarder extra.  Bild: Damian Dovarganes
Flytten av upphovsrätter kopplat till spelundret Minecraft gav statskassan miljarder extra. Bild: Damian Dovarganes

Kassaklirr för staten när Minecraft lämnade landet

Under Microsofts stora ommöblering av koncernen har rättigheterna till mångmiljardsuccén Minecraft flyttats från Sverige. En överföring som betyder klirr i kassan för staten.

Microsoft köpte upp spelundret Minecraft och bolaget bakom succén Mojang för omkring sex år sedan. En affär som på grund av prislappen på 17 miljarder kronor fick mycket uppmärksamhet i Sverige och gjorde grundarna till datorspelet till miljardärer.

Nu kan Dagens industri rapportera att de immateriella rättigheterna till Minecraft inte längre finns kvar i Sverige.

Detta ska ha skett i samband med en ommöblering av Microsoftkoncernen under det brutna räkenskapsåret 2018/2019, skriver Dagens industri. Överföringen av det upphovsskyddade materialet från Sverige till utlandet innebar ett rejält tillskott för den svenska statskassan. Mojangbolagen i Sverige betalade nämligen under den här perioden som en engångspost sammanlagt närmare 4,1 miljarder kronor i bolagsskatt. Det ska jämföras med de 300 miljoner kronor Mojang-företagen skattade tillsammans året före.

Enligt Dagens industri vill inte Microsoft svara på om flytten av de immateriella rättigheterna är av skattemässiga skäl men betonar att överföringen har skett enligt OECD:s regelverk.

Det är inte första gången mjuk- och hårdvarujätten Microsoft för över rättigheterna efter uppköp. Enligt uppgifter till Di har Minecraft blivit en allt mer integrerad del av it-koncernens spelverksamhet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.