Flytten av upphovsrätter kopplat till spelundret Minecraft gav statskassan miljarder extra.
Flytten av upphovsrätter kopplat till spelundret Minecraft gav statskassan miljarder extra. Bild: Damian Dovarganes

Kassaklirr för staten när Minecraft lämnade landet

Under Microsofts stora ommöblering av koncernen har rättigheterna till mångmiljardsuccén Minecraft flyttats från Sverige. En överföring som betyder klirr i kassan för staten.

ANNONS
|

Microsoft köpte upp spelundret Minecraft och bolaget bakom succén Mojang för omkring sex år sedan. En affär som på grund av prislappen på 17 miljarder kronor fick mycket uppmärksamhet i Sverige och gjorde grundarna till datorspelet till miljardärer.

Nu kan Dagens industri rapportera att de immateriella rättigheterna till Minecraft inte längre finns kvar i Sverige.

Detta ska ha skett i samband med en ommöblering av Microsoftkoncernen under det brutna räkenskapsåret 2018/2019, skriver Dagens industri. Överföringen av det upphovsskyddade materialet från Sverige till utlandet innebar ett rejält tillskott för den svenska statskassan. Mojangbolagen i Sverige betalade nämligen under den här perioden som en engångspost sammanlagt närmare 4,1 miljarder kronor i bolagsskatt. Det ska jämföras med de 300 miljoner kronor Mojang-företagen skattade tillsammans året före.

ANNONS

Enligt Dagens industri vill inte Microsoft svara på om flytten av de immateriella rättigheterna är av skattemässiga skäl men betonar att överföringen har skett enligt OECD:s regelverk.

Det är inte första gången mjuk- och hårdvarujätten Microsoft för över rättigheterna efter uppköp. Enligt uppgifter till Di har Minecraft blivit en allt mer integrerad del av it-koncernens spelverksamhet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS