Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland. Arkivbild.
Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland. Arkivbild.

Kanadas Freeland hem för att förhandla Nafta

Enligt Mexikos ekonomiminister Ildefonso Guajardo kommer det mycket snart att stå klart om Kanada går med USA och Mexiko i nya nordamerikanska handelsavtalet. Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland har akut åkt hem från FN i New York för att hantera förhandlingarna.

ANNONS
|

Enligt Freelands talesperson Adam Austen har utrikesministern återvänt till Kanada. Hon skulle ha talat inför FN:s generalförsamling på lördagen men det talet har skjutits upp till måndag.

Under fredagen sade Mexikos tillträdande president Andrés Manuel López Obrador att det inte finns någon tidsgräns som Kanada måste förhålla sig till för att besluta om man vill ansluta till det handelsavtal som upprättats mellan USA och Mexiko och som är tänkt att ersätta Nafta.

Mycket snart

Men Mexikos ekonomiminister Ildefonso Guajardo sade samma dag att det mycket snart kommer att bli klart om det nya nordamerikanska handelsavtalet kommer att inkludera Kanada eller inte.

ANNONS

- Under de närmaste 48 timmarna kommer vi att veta om vi ska gå vidare med en trilateral text (som inkluderar Kanada) eller om vi kommer att bli tvungna att publicera en text i den bilaterala (USA-Mexiko) affären.

Lopéz Obrador säger att han i torsdags talat i telefon med Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Denna hade beskrivit samtalen med Washington som svåra.

- Han sade att förhandlingarna var mycket svåra, att det kanske inte var möjligt (att nå en trevägsöverenskommelse), men att de (Kanada) hade gett ett förslag, sade Lopéz Obrador under en presskonferens på fredagen.

Vill ha med Kanada

Lopés Obrador uppger att han även har informerats om att USA lämnat ett nytt motförslag.

- Det betyder att förhandlingarna inte är över.

ANNONS

Lopéz Obrador säger att Mexiko föredrar om det nya handelsavtalet gäller i de tre länderna. Men han säger också att han anser att den amerikansk-mexikanska överenskommelsen är slutgiltig, och att Mexiko inte ville omförhandla punkter som landet redan har kommit överens med Washington om.

TT-AFP-Reuters

ANNONS