Radaranläggningen till Saabs nya spaningsplanet Global Eye har till stora delar utvecklats i Kallebäck.
Radaranläggningen till Saabs nya spaningsplanet Global Eye har till stora delar utvecklats i Kallebäck. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Kallebäck påverkas när Saab drar ner

Försvarskoncernen Saab ser över sina kostnader och drar ner verksamheten med 300 anställda och 550 konsulter över hela Sverige. Även Saabs verksamhet i Kallebäck påverkas.

ANNONS
|

Saab planerar en nyemission på cirka sex miljarder kronor som ska godkännas vid en extrastämma i november. Det är en del i den jätteaffär med skolflygplan av modellen T-X till amerikanska flygvapnet som Saab och Boeing nyligen fick godkänd. Totalt handlar det om 351 flygplan till ett ordervärde av 82 miljarder kronor. Hur stor del av affären som tillfaller Saab är okänt, och presenterades inte heller i företagets kvartalsrapport.

Förlust och neddragningar

Däremot stod det klart att försvarskoncernen redovisar en förlust före skatt på 103 miljoner kronor för tredje kvartalet, på grund av engångsposter.

– Minusresultat är aldrig roligt att ha, men man ska veta att vi har tagit avstamp i ett par större förändringar och effektivitetshöjande åtgärder. När man växer så snabbt skapar man ineffektivitet och det är den delen vi tagit hand om, sade vd:n Håkan Buskhe till TT.

ANNONS

Det innebär bland annat att företaget, som har 14 000 anställda i Sverige ser över sin bemanning och antalet inhyrda konsulter. Konsulterna uppgår i dag till cirka 2 000.

Saab planerar framöver att minska antalet anställda med 300 personer och antalet konsulter med 550.

– Vi har en personalomsättning på ungefär 1 000 personer per år, så vår bedömning är att vi kan klara detta med naturliga avgångar och individuella lösningar. Så vi ser inga stora varsel framför oss, säger Sebastian Carlsson, Saabs kommunikationsdirektör till GP.

Antalet konsulter som måste lämna Saab följer till stora delar de planer och kontrakt som man nu avslutar med sina leverantörer.

– I många stora projekt, som radarflygplan och annat, går vi nu över från utveckling till produktion. Och då minskar vi antalet konsulter eftersom det är en kompetensförändring, säger Sebastian Carlsson.

Kallebäck kommer att påverkas

Saab vill i dagsläget inte gå in på hur neddragningarna ser ut.

– Det kommer att påverka antalet konsulter i Kallebäck, men jag kommer inte att gå in på hur många, säger Sebastian Carlsson.

Cirka 1 200 personer arbetar totalt i anläggningen i Kallebäck, majoriteten av dem är ingenjörer, med att utveckla och tillverka flygburna, landbaserade och marina radarsystem.

Här tillverkas övervakningssystemet Global Eye, med utökad radarövervakning för flyg; Arthur, markbaserad radar och Giraffe, också markbaserad radar.

ANNONS
ANNONS