Nord Stream 2-ledningen för gasleveranser från Ryssland till Tyskland väntas inte kunna öppnas förrän tidigast i mars 2022. Arkivbild
Nord Stream 2-ledningen för gasleveranser från Ryssland till Tyskland väntas inte kunna öppnas förrän tidigast i mars 2022. Arkivbild Bild: Stefan Sauer DPA/AP/TT

Källa: Nord Stream 2-öppning tidigast i mars

Ett klartecken från tyska myndigheter för gasleveranser via den omstridda gasledningen Nord Stream 2, från Ryssland till Tyskland, dröjer minst till mars nästa år, rapporterar Reuters med hänvisning till en regeringskälla.

ANNONS

Källan bekräftar att det statliga ryska gasmonopolet Gazprom måste skapa ett nytt dotterbolag som uppfyller kriterierna i tysk lagstiftning vad gäller finansiering och oberoende gentemot ägarna för att prövningen ska kunna slutföras.

Gazprom har enligt samma källa inlett arbetet med att skapa det efterfrågade dotterbolaget, för att få en tysk certifiering på plats.

Källans uttalande görs efter ett oväntat stopp för den tyska certifieringsprocessen i tisdags.

Europeiska gaspriser rusar uppåt till följd av den ökade osäkerheten kring Nord Stream 2. Ett terminskontrakt för leverans nästa månad lyfter med nästan 7 procent till 100:50 euro per kilowattimme.

Prisuppgången påverkar i sin tur elpriset i Europa, då mycket av elproduktionen sker i gaseldade kraftverk på kontinenten.

ANNONS

Priserna på gas är på dagens nivåer mer än fem gånger högre än vad de brukar vara historiskt, även om de ligger en bit under den historiska pristoppen för gaspriserna på 155 euro per kilowattimme i september.

Priserna har lyft till onormalt höga nivåer under hösten då lagren av gas i Europa är på ovanligt låga nivåer och det är många som befarar att det kan leda till elbrist i Europa under den annalkande vintersäsongen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS