Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Känd sminkkedja i konkurs

Sminkkedjan Make Up Store går i konkurs efter försök att rädda bolaget genom rekonstruktion. Butiken på Vallgatan stängs, men märket finns kvar på Åhléns.

Sminkkedjan Make Up Store går i graven efter att ha försatts i konkurs, rapporterar tidningen Breakit. Men enligt konkursförvaltaren finns det hopp om att sälja delar av varumärket vidare.

LÄS MER: Ny butik stänger på klassiska shoppinggatan

LÄS MER: Nu lämnar också stora skokedjan Kungsgatan

Rekonstruktionen bidrog till konkursen

För drygt ett år sedan inleddes en rekonstruktion av sminkkedjan då Make Up Store inte längre kunde betala löner, skatter och skulder till leverantörer.

Skulderna låg då på 18 miljoner kronor samtidigt som kassan endast uppgick till drygt 1 miljon, rapporterar Breakit.

Men bolaget gick inte att rädda.

– Bolaget har under några år haft vissa ekonomiska problem, vilka försämrats under senaste året på grund av pandemin. Rekonstruktionen hade i och för sig kunnat lyckas, men istället tycks rekonstruktionen ha bidragit till bolagets ekonomiska problem och obeståndet, skriver konkursförvaltaren Linda Schenholm i ett mejl till GP.

Den misslyckade rekonstruktionen anges vara ett skäl till varför Make Up Store nu försätts i konkurs, enligt Linda Schenholm. Bolaget har dessutom begärt pröva rekonstruktörens arvode som oskäligt i tingsrätten, enligt konkursförvaltaren skriver Breakit.

All personal i samtliga butiker kommer nu att sägas upp.

Butiken stängs i Göteborg - men märket finns kvar

I Göteborg stängs Make Up Stores butik på Vallgatan, men märket kommer att fortsätta att säljas på Åhléns.

– Förhoppningsvis kommer verksamheten kunna överlåtas och fortsätta i någon form framöver och personalen kan då eventuellt ges möjlighet att även fortsättningsvis kunna att arbeta inom Make Up Stores verksamhet, skriver Linda Schenholm.

Konkursförvaltaren tänker inom kort presentera ett anbudsunderlag för intressenter som kan tänka sig ta över verksamheten.

Butikskedjan grundades i Stockholm 1996 och har sedan dess spridits till 19 städer i Sverige. Bolaget finns också representerat med butiker i 22 länder runt om i världen.

Bolagets butiker drivs inte enbart av Make Up Store själva, utan även av franchisetagare. Försäljning sker även via e-handel.

LÄS MER: Modebutiken Jeansbolaget går i konkurs

LÄS MER: Handelns vinnare och förlorare under pandemin

Allt eftersom nya aktörer dykt upp i och med e-handelns intåg har Make Up Store sett allt svagare försäljning. Det handlar exempelvis om konkurrenter som Lyko och Skincity.

2012 toppade Make Up Store försäljningen med en nettoomsättning på 177 miljoner kronor. 2019 var den siffran 75 miljoner och förlusten före skatt uppgick då till 12,3 miljoner kronor.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.