Jätterea på Ikea – folk köade i timmar

Ikea i Kållered stänger den 22 maj och öppnar sitt nya varuhus den 25 maj som blir det tredje största i Sverige. Men innan varuhuset stänger för gott är det storrensning som gäller och under veckan har allt reats ut. Något som lett till att folk köade i timmar på söndagen när allt såldes för 70 procent.

ANNONS
|

Efter många förseningar blev det i januari i år klart att Ikeas nya varuhus i Kållered öppnar den 25 maj. Det nya varuhuset blir med sina 42 000 kvadratmeter möbeljättens tredje största varuhus i Sverige.

Men i samma veva ska det befintliga varuhuset i Kållered stänga och ”allt ska bort”.

Något som lett till att Ikea haft en utförsäljning under veckan som lockat tusentals kunder till varuhuset.

– Vi har haft ett otroligt högt tryck hela veckan, säger Karin Wadenby, ställföreträdande varuhuschef på Ikea i Kållered.

10 000 besökare på en dag

Utförsäljningsveckan startade på onsdagen med 30 procent rea på allt. På fredagen och lördagen höjde man procentsatsen och då såldes allt för halva priset. Och det var främst under fredagen som tusentals kunder lockades till varuhuset.

ANNONS

– I onsdags hade vi första toppen, dag två, torsdag, var det lite lugnare men sen på fredagen hade vi ett väldigt stort tryck då hade vi upp mot 10 000 besökare under dagen, säger Karin Wadenby.

Vanligtvis brukar varuhuset en vanlig vardag ha runt 3 500 besökare under en hel dag. Helgdagarna brukar ha mellan 6 000 och 7 000 stycken.

Tusentals köade i timmar

När GP befinner sig på plats på söndagen är det köer längs hela parkeringen. Något man kan förstå när man ser att Ikea slagit på stort med 70 procent rea på allt. En utförsäljning som lett till att många började köa två timmar innan öppning.

– Det känns jättekul att det är många som handlar här i dag och man är nog beredd på att det är lite köer när det är utförsäljning. Men jag upplever ingen besvikelse här utan snarare att många tycker att det är kul att vara här och göra en bra deal, säger Karin Wadenby.

När varuhuset hade varit öppet i en och en halv timme hade redan 1 500 kunder varit i butiken och uppskattningsvis stod ytterligare 1 000 personer i kö.

– Vi släpper in gradvis runt 50 till 100 personer i taget så det inte ska bli allt för fullt i varuhuset samtidigt men det går ändå ganska fort för de som kommer in går ut ganska fort, säger Karin Wadenby.

ANNONS

Flera av de som köade under söndagen hade hoppats på att det skulle gå lite snabbare.

– Vi har nog stått i en timme och 20 minuter, solen skiner och det är varmt och skönt men hade det gått lite snabbare hade det varit trevligt. Tanken var att fynda en skänk men jag tror nog att det kanske inte finns något kvar, säger Eva Fredriksson som står i kön med Isabell Hansson.

Umer Khan, Mian Saud Ahmad och Ata ul Malik hade stått ungefär lika länge i kön och gissade på att de skulle behöva köa runt en halvtimme till.

– Vi har inget mål med vårt besök, mest uppleva och se om vi lyckas fynda något. Jag tror det inte finns så mycket kvar om jag ska vara ärlig, men om jag fick önska så skulle jag vilja fynda en garderob, säger Umer Khan.

Och mycket väl börjar det bli ganska utplockat vid det här laget, även om det finns en del möbler kvar att fynda.

– Vi är inne på femte dagen på utförsäljningen. Det finns fortfarande en del kvar på övre plan där vi har möblerna men på nedre plan där vi har småsaker börjar det bli ganska utplockat. Men vi har även en del varor kvar på lagret, säger Karin Wadenby.

ANNONS

Utförsäljningen pågår till och med måndag och även då gäller 70 procent på samtliga varor. Det som inte säljs kommer antingen att förflyttas till det nya varuhuset eller doneras.

LÄS MER:Inför öppningen: Så ser nya Ikea Kållered ut

LÄS MER:Ikea drar igång Sveriges största bakluckeloppisar

LÄS MER:Nu är det klart – då öppnar Ikea varuhuset i Kållered

ANNONS