Brexitförespråkare utanför Europahuset i London i onsdags.
Brexitförespråkare utanför Europahuset i London i onsdags. Bild: Matt Dunham/AP/TT

Johnson: EU hotar med matblockad

ANNONS

Brittiske premiärministern Boris Johnson anklagar EU för att hota att införa en handelsgräns i Irländska sjön, om inte parterna kommer överens.

Johnson skriver i The Telegraph att han oroas över att EU kan ha missförstått Brexitavtalet: "Vi hör nu att EU inte bara vill införa avgifter på gods som forslas mellan Storbritannien och Nordirland, utan att de faktiskt kan stoppa transporten av livsmedelsprodukter från Storbritannien till Nordirland."

Från tyskt håll skärps samtidigt tonen mot Storbritannien. Finansminister Olaf Scholz säger att det är Storbritannien som kommer att få ta smällen om förhandlingarna misslyckas.

– Min bedömning är att ett icke-reglerat tillstånd får enorma konsekvenser för brittisk ekonomi. Europa kommer att klara av det, och konsekvenserna blir inte så svåra på grund av de förberedelser vi vidtagit, säger han efter ett möte med EU:s finansministrar i Berlin.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS