Jobbsökare väljs bort redan vid 40

Redan efter 40 faller chanserna att få jobb via vanliga annonser, visar en studie. Vanföreställningar bland arbetsgivare och dyrare äldre kan vara en orsak. Catrine Sageryd är vd för ett mindre Solnaföretag. Hon väljer absolut inte bort någon av åldersskäl – tvärtom.

ANNONS
|

Att det blir svårare att få jobb efter 55 eller däromkring har väl närmast blivit ett begrepp.

- Men det som förvånar oss är att redan vid 40-årsåldern blir det svårare, redan så tidigt, säger Magnus Carlsson, som är en av författarna till IFAU:s nya rapport (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering).

Och det statistiska sambandet är väldigt tydligt, enligt Carlsson. I studien har över 6000 fiktiva jobbansökningar skickats till arbetsgivare som annonserat efter bland annat administratörer, kockar, lokalvårdare, butikssäljare och lastbilsförare – typiska arbetaryrken.

ANNONS

Flexibel viktigt

I en efterföljande enkät har arbetsgivare fått svara på vad de värdesätter när de anställer. Flexibilitet, anpassningsbar och initiativkraft står då högt i kurs. Av det kan man tänka sig att arbetsgivarna alltså tycker att dessa faktorer klingar av efter 40.

- Det vet vi inte lika säkert, men det är åtminstone en potentiell förklaring, säger Magnus Carlsson.

Catrine Sageryd har 13 anställda i sitt företag Mekina som säljer och reparerar elverktyg till byggbranschen. Hon anställer gärna folk över 40.

- Jag har inte sett något negativt med att anställa lite äldre, snarare tvärtom.

Hennes erfarenhet är att de under 30 är sjukskrivna oftare än de över 40. Allra bäst är att ha en blandning av såväl åldrar som kön och etnicitet, tycker hon.

Yngst och äldst

På Diskrimineringsombudsmannen har man relativt sett få fall av åldersdiskriminering. Myndigheten ställer sig också lite frågande till att åldersdiskrimineringen börjar redan vid 40. Det finns i alla fall inga anmälningar om det, enligt pressavdelningen. Men Magnus Carlsson tänker sig att ingen fattar att den är diskriminerad vid den åldern.

ANNONS

Intresseorganisationen Företagarna tänker sig att det handlar om vanföreställningar bland arbetsgivarna – att exempelvis äldre inte skulle vara förändringsbenägna.

- Forskning visar att det är de äldsta och de yngsta som är mest förändringsbenägna, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

Däremot är de mellan 30 och 40 inte särskilt flexibla, de är ofta fast i barnåldern om man ska generalisera, enligt Mårder.

"Borde anställa"

Dessutom kan det vara så att det är relativt sett dyrare att anställa en äldre, som förväntar sig en högre lön.

- Det finns en sådan uppfattning och tro att så är fallet, säger Mårder.

Men samtidigt frågan han sig om arbetsgivarna i tider av tilltagande brist på arbetskraft har råd att välja bort äldre.

- Det är upp till företagarna att våga, av ren självbevarelsedrift borde de anställa äldre, säger Mårder som tror att den bästa mixen kan vara gammalt och ungt bredvid varandra.

ANNONS
TT

Fakta: Jobbchansen faller stadigt

I studien har fler än 6000 fiktiva jobbansökningar skickats in på annonser. Utifrån arbetsgivarnas svar kan forskarna dra slutsatser av hur stor chansen är att få jobbet.

Svarsfrekvensen för 35-åringar totalt sätt är ungefär 17 procent och sedan faller svarsfrekvensen med ungefär 5 procentenheter för varje 10 år av åldrande. Så för till exempel 55-åringar är svarsfrekvensen ungefär 7 procent. För de ännu äldre, 55-70 år, planar kurvan ut och där kontaktas endast cirka 2-4 procent av en arbetsgivare.

Källa: IFAU

ANNONS