Jobbmässan bryter segregationen

Vägen till jobb och integration börjar med en första kontakt. På måndagen samlades 500 arbetssökande och 24 företag på Opportunity day – en jobbmässa med mångfald i fokus.

ANNONS
|

– Det kändes jättebra. Jag var inte alls nervös, även om det var länge sedan jag var på en arbetsintervju, säger Maha Sares, som kom till Sverige från Irak för elva år sedan.

Under tio minuter fick Maha Sares möjlighet att träffa idrottsföreningen Friskis & svettis under en personlig intervju. Hon berättar att målet är ett jobb som personlig tränare.

– Jag tränar ofta och är här för de jobb som har med träning att göra. Man måste vara aktiv och öppen för att få jobb, samtidigt som företagen måste ge en chansen, säger hon.

Andra året för mässan

Det är andra året i rad som Opportunity day arrangeras på Clarion Hotel Post. Initiativtagaren är Helena Lindahl, som startade jobbmässan efter den frustration hon kände över att nyanländas kompetens gick till spillo.

ANNONS

– Vad händer om vi inte frågar "hur kan vi hjälpa dem?", utan i stället frågor oss vilka resurser de här personerna har, säger hon. Helena Lindahl driver även ett kommunikationsbolag, även om Opportunity day tar upp den mesta av hennes tid.

I mässalen finns välkända företag representerade som Stena Line, Volvo Cars, Systembolaget, teknikkonsultbolaget Semcon och matleveransföretaget Foodora. Variation av företag innebär att det finns potentiella jobb för de flesta arbetssökande – oavsett bakgrund.

Ett företag som söker elektriker är Telenta, som bland annat installerar brand- och säkerhetslarm.

– Det har gått väldigt bra hittills. Vi har träffat några personer som verkligen har den profilen som vi söker, säger vd Olof Göransson.

Valideringav utbildning viktigt

Enligt Olof Göransson är det inte helt enkelt att bedöma en persons formella utbildning, inte minst om den har erhållits i utlandet. Samtidigt finns det en affärsnytta i att rekrytera personer med bakgrund i andra länder, säger han.

– Flera av de personer som vi kommer att träffa igen har fått sin kompetens validerad av Arbetsförmedlingen. Som företag är vi intresserade av att spegla alla våra kunder och med en mångfald bland våra anställda breddar vi vårt erbjudande.

ANNONS

Mitra Nasrabadi kommer från Bangladesh och avslutade i somras mastersprogrammet i logistik vid Chalmers. Hennes visum går ut om två månader och hon hoppas hitta ett jobb innan dess.

– Jag är här för att utvidga mitt nätverk. Hittills har jag bara pratat med företag som är relaterade till min utbildning, säger hon.

Enklare förut att få jobb

Arrangemanget täcker sammanlagt tre stora salar på hotellet. För att samordna allt nätverkande hjälper ett 20-tal volontärer till.

– Min pappa är från Jugoslavien och när han kom hit fick han jobb på SKF. På hans tid skrek industrin efter arbetskraft. I dag är det svårare och därför känner jag att jag måste få hjälpa till. Ett jobb är ofta nyckeln till integration, säger Mirko Pralica, som jobbar som underhållsmekaniker på Volvo när han inte är volontär.

Förutom mässa och jobbmatchning består Opportunity day av vad som kallas O-zone. Genom föredrag och samtal utbyter företag erfarenheter av att rekrytera personer med utländsk bakgrund.

Enligt Helena Lindahl finns det många företagare som är villiga att berätta om den affärsnytta de ser i att bredda personalens bakgrund.

– När det gäller rekrytering så kan bristande språkkunskaper eller utbildningsvalidering vara ett hinder. Men i de flesta fall tror jag att det kan handla om en rädsla eller vana. När man har ont om tid så väljer man den kandidat som man tror är den säkra vägen. Om man som företagare får ta del av hur andra företag har anställt personer med en liten annan bakgrund så tror jag att benägenheten ökar att bredda rekryteringen.

ANNONS
ANNONS