Intresset för att köpa båt ser inte ut att avta, båtbranschen går mot ännu ett rekordår. Arkivbild.
Intresset för att köpa båt ser inte ut att avta, båtbranschen går mot ännu ett rekordår. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Jakten på egen båt har startat

Den stora efterfrågan på båtar under förra året ser inte ut att avta. Båtar säljs fortare än någonsin, både nya och begagnade.
– Det är lika stort intresse som förra året, och det var det bästa året vi hade haft på 15–20 år, säger Mats Eriksson, vd på båtbranschens riksförbund Sweboat.

ANNONS

I fjol ville rekordmånga köpa båt, och intresset verkar inte avta – snarare tvärtom. För nybyggda båtar har beställningarna kommit in ovanligt tidigt, redan i samband med julhelgerna.

– Flera stora företag som är anslutna till oss är fullbokade på välkända båtmärken, och en del har beställningar en bit in på nästa år.

Mats Eriksson på Sweboat säger att marknaden har varit stark de senaste fyra åren, och förklarar det med den ökade klimatmedvetenheten som har gjort att fler väljer att semestra i Sverige.

– Flygskammen och medvetenheten har lett till en beteendeförändring, det gynnar båtbranschen. Vi har nog slagit rekord på både nya båtar och begagnade båtar.

ANNONS

Siffrorna på försäljningen för fjärde kvartalet kommer att dröja till början av mars på grund av ett tekniskt problem. Mats Eriksson har ringt runt till olika leverantörer och gör bedömningen att försäljningen ökade med 25 procent förra året, och trenden ser ut att fortsätta.

– Eftersom det är många som inte får tag på nya båtar söker sig allt fler till andrahandsmarknaden, och det driver upp priserna på begagnade båtar. Prisgapet mellan nya och begagnade båtar har minskat.

Ökat intresse för begagnat

På Blockets fordonssektion har efterfrågan märkts av, särskilt när det kommer till hur snabbt båtarna säljs. Hittills i år har 49 procent av alla båtar sålts inom en vecka, jämfört med 15 procent under samma period förra året.

– Jag tror att det finns tre anledningar till det här. Pandemin gör att folk ägnar mer tid åt att handla på nätet, man väljer att semestra i Sverige och hushållens ekonomi är fortsatt bra, samtidigt som börsen gick uppåt, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör på Blocket.

Han tror på en fortsatt uppgång på försäljningen, både i antal och prissättning.

– Det här är direkt korrelerat med det starka intresset. När man är intresserad ser man till att snabbt slå till på objektet, och priset drivs upp.

ANNONS

Störst efterfrågan på båtar finns i storstadsområdena, men ökningen har skett över hela landet, enligt Littorin. På Blockets hemsida ökade medianpriset på segelbåtar med 14,5 procent förra året och motorbåtar steg med 7 procent.

En uppstickare på marknaden är vattenskotrarna. Där ökade utbudet på Blocket med 57 procent i fjol jämfört med tidigare år, samtidigt som medianpriset gick upp.

– Vi ser att utbudet och priset ökar samtidigt, vilket är ovanligt. Det här är väldigt spännande, för båtmarknaden har varit väldigt stabil i flera år, men det har ändrats i och med pandemin, säger Henrik Littorin.

Tea Oscarsson/TT

Statistik över båtförsäljning

Antal sålda båtar i Sverige totalt, uppdelat på år:

2014: 15 530 stycken

2015: 13 315

2016: 17 262

2017: 18 765

2018: 20 110

2019: 22 920

2020*: cirka 28 000

*Preliminära siffror utifrån en uppskattning från båtbranschens riksorganisation Sweboat.

Siffror för export/import kommer från SCB och inkluderar begagnade båtar, de visas inte separat.

Källa: SCB och Sweboat

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS