Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"Inom handeln har ju konsumenternas beteende förändrats de senaste åren, så det är egentligen inget nytt. Man handlar på nätet på ett annat sätt och butiker stänger ner", säger Gabriella Nilsson, nytillträdd regionchef för Trygghetsrådet Västra Götaland. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Jätteökning av antalet uppsagda tjänstemän i väst

Antalet uppsagda tjänstemän ökade med 85 procent i Västra Götaland under tredje kvartalet, jämfört med i fjol. Handeln sticker ut – där nedgången är tydlig.

Under tredje kvartalet i fjol varslades 294 tjänstemän i Västra Götaland om uppsägning, motsvarande siffra för i år är 545 tjänstemän som sökt stöd från TRR, Trygghetsrådet Västra Götaland. Det är en ökning med 85 procent, och de högsta siffrorna i riket. För hela Sverige är ökningen 30 procent för tredje kvartalet i fjol, jämfört med i år.

– Göteborg har haft en fantastisk arbetsmarknad, och den är fortfarande bra. Men nu märks det att det är lite oklart i konjunkturen, säger Gabriella Nilsson, nytillträdd regionchef för Trygghetsrådet Västra Götaland.

Göteborg har haft en fantastisk arbetsmarknad, men nu börjar det märkas att det är lite oklart i konjunkturen, konstaterar Gabriella Nilsson, regionchef för Trygghetsrådet Västra Götaland Bild: TRR Trygghetsrådet

Ökning från låga nivåer

Eftersom Västra Götaland haft en av de starkaste arbetsmarknaderna i hela landet så sker ökningen från låga nivåer. Alla branscher finns representerade, men handeln sticker ut något.

– Inom handeln har ju konsumenternas beteende förändrats de senaste åren, så det är egentligen inget nytt. Man handlar på nätet på ett annat sätt och butiker stänger ner. Vi kan också se att byggindustrin inte är lika glödhet som för några år sedan, utan nu arbetar i en lugnare takt. Tidigare var det en nära en extrem efterfrågan på kompetens inom byggindustrin. Nu är det inte lika hett och man klarar av att tillsätta tjänsterna, säger Gabriella Nilsson.

Kompetensväxling pågår

Vad som är tydligt för TRR storstadsregionen Västra Götaland är att det nu pågår en kompetensväxling inom arbetsmarknaden.

– Överlag påverkar digitaliseringen alla bolag, och kompetensväxlingen likaså. Företagen ser över vilka kompetenser de behöver framöver och det märks att de jobbar med sin kompetensväxling, säger Gabriella Nilsson.

Sett till utvecklingen hittills i år är ökningen av antalet uppsagda tjänstemän 52 procent i Västra Götaland, jämfört med tredje kvartalet i fjol.

Det är inga stora varsel som lagts utan det är ganska spritt mellan flera branscher.

– Arbetsmarknaden i Västra Götaland visar upp flera olika sidor beroende på vilken bransch vi analyserar. Generellt kan sägas att fordonsindustrin fortfarande fortsätter att gå starkt, säger Gabriella Nilsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.