Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Intensivkurs öppnade för snabbt karriärbyte

På bara tolv veckor bytte produktchefen Johanna Karlsson karriär och utbildade sig till programmerare i USA. I dag arbetar hon med webbutveckling på Stena Line.

Du arbetade som produktchef tidigare, men bytte karriär till itbranschen. Varför?

– Ja, det är en bra fråga. Jag har alltid haft ett intresse för it-branschen och för design och har jobbat med innovationer även som produktchef. Jag läste systemekonomi på universitetet i Växjö och studerade mycket lean och logistik och gjorde mitt exjobb på fönsterföretaget Inwido. Sen fick jag jobb där och när vi skulle effektivisera arbetet med en webbshop insåg jag hur kul det var med webben och kände att det ville jag hålla på med.

Vilka faktorer spelade in när du valde utbildning?

– Jag hade tanken länge, men det tog emot att behöva gå tillbaka till skolan i kanske tre år. Och skulle jag behöva leva på CSN igen? Så jag började kolla andra möjligheter som kurser på distans, men allt var så långdraget. Så läste jag om accelerated learning, det vill säga intensivutbildning, som är vanligt i USA. Två bekanta hade läst en sådan utbildning och de var så himla nöjda. Samtidigt la utbildningsföretaget Academy ut information om en accelerated learning-utbildning till webbutvecklare på Wyncode i Miami i USA. Jag hade alltid velat plugga utomlands och bo i en annan kultur, prova något annorlunda. Jag kände direkt att det här måste jag ge en chans.

Hur gick ansökningsprocessen till när du sökte utbildningen?

– Det var som att söka ett jobb. Först var det ett test på nätet och sen ett personlighetstest. Därefter var det en telefonintervju och säkert två tre intervjuer till. Academy skulle bara skicka tre elever, från Malmö, Stockholm och Göteborg. I november förra året ringde de och frågade om jag ville åka till USA, och efter nyår började jag utbildningen. Jag tvekade inte en sekund.

Vilken skillnad upplevde du mellan utbildningen i Sverige och den i Miami?

– Det är svårt att jämföra. Hela upplägget är annorlunda. Det är ett himla högt tempo och nästan bara praktiskt arbete. Du sitter med datorn hela tiden. Men även stämningen var annorlunda, allmänt kändes det som om det var många fler starka personligheter, som vågade fråga även dumma frågor. Det blev mycket diskussioner. I Sverige är det lätt att känna sig dum om man inte förstår och man vågar inte fråga. Det var ett bra läroklimat men tolv veckor av hårt arbete. Det var många kvällar första veckorna som man bröt ihop. Det var nog för att sålla ut dem som inte orkade med tempot. Även på helgerna fick vi projekt som skulle vara klara till måndagen. Vi pluggade tolv timmar om dagen. Mycket påfrestande men så värt det.

Vad arbetar du med i dag?

– Sedan april arbetar jag som webbutvecklare på digitala byrån på Stena IT. Jag är anställd som juniorkonsult via Academic Work, det ingick i kontraktet med utbildningen via Acadamy.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga för ditt yrke?

– Jag skulle vilja säga envishet och en förmåga att lösa problem. För man stöter på problem hela tiden när man programmerar. Man måste kunna hitta lösningar. Sen bör man vara kreativ och ha gott om tålamod.

– Tyvärr är det fortfarande en myt att programmerare är konstiga typer som sitter i en svettig t-shirt ett mörkt rum hela dagarna. Det är nog anledningen till att så få tjejer utbildar sig inom it. Den bilden måste bort. I min arbetsgrupp är vi nästan hälften kvinnor.

Efterfrågan på dataexperter är stor i Sverige och kommer att öka ännu mer. Vilka är dina bästa råd till andra som funderar på att omskola sig till programmerare via accelerated learning?

– Jag tror det är bra om man läser på lite innan, det finns så himla många olika typer av programmering. Vill man till exempel bygga dataspel? Eller vill man göra hemsidor? Då blir det enklare att hitta rätt. De flesta kan också få loss tre månader av sin tid, i stället för två–tre års studier. Det är ett högt tempo på utbildningen så man får vara beredd att slita. För mig var det perfekt. Tiden gav så mycket och jag slapp dessutom vintern i Sverige.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi