Ingenjören som använder yoga i chefsutveckling

ANNONS
|

Berätta om din bakgrund och din relation till yoga?

– Jag är civilingenjör och har jobbat på ledande befattningar under 20 år. Jag startade mitt eget företag Pro Digma för ett år sedan med visionen att kombinera österländsk visdom med västerländsk effektivitet och affärsmannaskap. Jag har själv yogat i många år när jag haft ledarbefattningar och för mig har yogan inneburit att jag lyckats balansera tillvaron i tidvis ganska påfrestande ledaruppdrag. Det blir en oas i en stressig tillvaro.

Hur använder du yogan i ditt arbete med att utveckla ledarskap?

– Jag använder olika delar av yoga som ett verktyg eller redskap i mina strategiska uppdrag i ledningsgrupper eller styrelser. Det behöver inte vara att vi utför fysisk yoga på en yogamatta, utan kan lika gärna handla om att jag lägger in pass med stillhet, andningsövningar, meditation eller reflektion i en workshop. Det händer mycket på kort tid när alla deltagarna i en ledningsgrupp lämnar all stress och diskussioner från tidigare möten bakom sig och klarar att fokusera till 100 procent på den uppgift vi har framför oss att lösa, vilket kan vara en ny affärsplan eller en digital strategi. Det handlar om att jag vill ha deras fulla kapacitet och uppmärksamhet på det jobb vi ska göra. Eftersom det inte är helt lätt i en stressig vardag att vara helt närvarande här och nu får jag hjälpa dem att ”landa”.

ANNONS

Hur kan yoga göra någon till en bättre chef?

– Yoga kan hjälpa oss att få tillgång till vår fulla potential. Den reducerar stress, gör att vi klarar att koncentrera oss bättre, får klarare tankar, blir tydligare i vår kommunikation och fattar bättre beslut. En chef som är lugn och har tillgång till hela sin kapacitet har betydligt större förutsättning att bli en bra chef. Det är vetenskapligt bevisat att när vi lyckas reducera stressen får vi större tillgång till prefrontal cortex där många av de egenskaper som gör oss till bra chefer sitter. Dessutom stärks immunförsvaret och vi får en kroppslig återhämtning. En chef som är medveten och i balans tar medvetna och kloka beslut vilket är bra för alla. Yoga och meditation är ett effektivt redskap för att nå dit.

Vilken roll kan yogan ha i dagens stressade arbetsliv?

– Jag jobbar mycket med strategier runt digitalisering, ett fenomen som i sig skapar stress i samhället eftersom vi skall vara tillgängliga dygnet runt. Världen förändras rekordsnabbt och i takt med detta behöver vi ta oss tid för stillhet och reflektion, både för vårt eget välbefinnande ochför att kunna klara alla utmaningar med skärpa. Yoga har redan en viktig roll i många chefers och medarbetares arbetsliv. Antalet yogautövare har bokstavligen exploderat de senaste åren och jag är övertygad om att det är just för att så många känner av den positiva effekten som yoga har på bland annat stress.

ANNONS

Hur får man en ledningsgrupp att ställa sig tillsammans på varsin yogamatta och träna fokus?

– Huvuddelen av mina kunder är civilingenjörer och tillhör därmed per definition en skeptisk grupp. Eftersom jag är civilingenjör själv och har jobbat på koncernledningsnivå både inom privat och offentlig sektor i tillägg till en rad styrelseuppdrag vet jag hur just den här gruppen ska övertygas – med bevis och vetenskapliga resultat. Jag håller en hel del föreläsningar om hur yoga, meditation och mindfulness skapar bättre ledare som skapar bättre resultat. Det är många som blir sugna på att testa själva, med sin egen ledningsgrupp, efter att ha lyssnat. Det är också spännande för många att höra om exempel från andra länder. I bland annat USA är det betydligt vanligare att stora koncerner har anammat liknande koncept eftersom effekterna är välkända och betydligt mer spridda än i Sverige. Några exempel på bolag är Google, Apple och General Mills. Om några år kommer betydligt fler svenska bolag att inse att detta är en självklar konkurrensfördel eftersom det handlar om att dra nytta av den maximala hjärnkapaciteten hos alla anställda. Vi blir smartare och mer innovativa.

Lovisa Mellgrens tips för hur yoga kan hjälpa dig att bli en bättre chef

  1. När du har något viktigt framför dig, fokusera på att ta några riktigt djupa andetag, hela vägen ner i magen. Då syresätts hjärnan optimalt.
  2. Avsätt en stund varje dag för stillhet; medveten andning, meditation, yoga eller en promenad i skogen.
  3. Bli medveten om dina tankar och välj aktivt var du har ditt fokus och din uppmärksamhet. Tankarna påverkar ditt liv och de resultat du åstadkommer.
ANNONS